«Συνταξιοδοτούνται» από τον αμερικανικό στρατό τα θρυλικά ελικόπτερα Huey

«Συνταξιοδοτούνται» από τον αμερικανικό στρατό τα θρυλικά ελικόπτερα Huey

Η ανάκαμψη του ιταλικού ομίλου Leonardo στα μάτια των αγορών, μετά την κατάρρευσή του στο Χρηματιστήριο, δεν θα μπορούσε να προέλθει παρά μόνον από κάποιο μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή του προϊόντος που τον έχει καθιερώσει διεθνώς: των ελικοπτέρων. Και το συμβόλαιο ύψους 2,4 δισεκ. με την αμερικανική πολεμική αεροπορία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή.

Σε συνεργασία με την αμερικανική Boeing, η ιταλική εταιρεία που ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών, κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια έως και 84 ελικοπτέρων, στα αντισταθμιστικά των οποίων – όπως συμβαίνει σε αυτό το είδος των συμβάσεων – θα πρέπει να προστεθούν και τα συστήματα κατάρτισης προσωπικού και του σχετικού εξοπλισμού για την υλικοτεχνική υποστήριξή τους. Η αμερικανική USAF επέλεξε τον τύπο ελικοπτέρου MH-139, που βασίζεται στο μοντέλο AW139 της Leonardo και το οποίο προτάθηκε από την Boeing ως κύρια ανάδοχος για την αντικατάσταση του στόλου των ελικοπτέρων UH-1N «Huey», που κατασκεύαζε η εταιρεία Bell.

Βέβαια, το όνομα Heuy δεν λέει και πολλά στους μη ειδήμονες, αλλά το ελικόπτερο που θα «συνταξιοδοτηθεί» από τον στόλο των αμερικανικών δυνάμεων, έχει αναχθεί πλέον σε ένα από τα σύμβολα του 20ου αιώνα. Ήταν το πιο πολυχρησιμοποιημένο ελικόπτερο στον πόλεμο του Βιετνάμ, η φιγούρα του έχει απαθανατισθεί σε μυριάδες φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και κυρίως τις πάμπολλες ταινίες, που αφηγούνται τη σύγκρουση που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συγκλόνισε τις συνειδήσεις του κόσμου στα τέλη του περασμένου αιώνα, ανοίγοντας το δρόμο για το ειρηνικό κίνημα και τους πολιτικούς αγώνες του ’68.

ΑΠΕ-ΜΠΕ