Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και σήμερα για τη χτεσινή βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου που βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ήταν η σειρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αντιδράσει, και να καταδικάσει όσα συνέβησαν χτες στο ΑΠΘ γεγονότα που σημειώθηκαν μόλις δυο εβδομάδες μετά τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας.

Κατόπιν ήρθε και η σειρά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο  twitter,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε:
“Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνει στην ανάρτηση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Φυσικά σήμερα ήρθε και η αντίδραση της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης η οποία εξέφρασε τη λύπη της και καταδίκασε “με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του Μνημείου που έγινε στις 10.7.2018 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από αγνώστους, 12 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος”.

“Η βεβήλωση”, τονίζεται στην ανακοίνωση, “αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων τους φοιτητές του ΑΠΘ – Εβραίους το θρήσκευμα – που χάθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα. Να συνδέσει τη τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων”.

Σύμφωνα με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης “το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει πως οι απαραίτητες και επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις Αρχές και τους φορείς της πόλης και της Πατρίδας μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και την παράλληλη ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της, ενοχλούν”.

Η Πρεσβεία του Ισραήλ

Την «κατηγορηματική καταδίκη» της εκφράζει η πρεσβεία του Ισραήλ για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι είναι η δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες που σημειώνεται το «αποκρουστικό γεγονός της βεβήλωσης εβραϊκού μνημείου», ενώ δεν έχει ακόμη οδηγηθεί κανένας στη δικαιοσύνη.

Το tweet της πρεσβείας του Ισραήλ είναι το εξής: “ Η πρεσβεία του Ισραήλ καταδικάζει κατηγορηματικά τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι βεβηλώνεται για 2η φορά εβραϊκό μνημείο σε 2 εβδομάδες, ενώ δεν έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη κανένας από τους θύτες”.

Υπενθυμίζεται πως χτες το Reportplus είχε αναφέρει την καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου εκ μέρους της Πρυτανείας του ΑΠΘ. 

Ενώ από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει πως άγνωστοι έγραψαν με μπογιά το Μνημείο στο ΑΠΘ βεβηλώνοντάς το.  έγραψαν με μπογιά πάνω στο μνημείο που έχει εγκατασταθεί στο Campus