Συνεχίζεται το στενό… μαρκάρισμα των ΗΠΑ προς τους Σκοπιανούς

Συνεχίζεται το στενό… μαρκάρισμα των ΗΠΑ προς τους Σκοπιανούς

«Ιστορική» χαρακτηρίζουν -σε ακόμη μια παρέμβασή τους για το θέμα- οι ΗΠΑ τη Συμφωνία των Πρεσπών, απειλώντας παράλληλα ότι σε περίπτωση «ναυαγίου» μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες προτού υπάρξει ανάλογο άνοιγμα.

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη γείτονα, καθώς εξελίσσεται η κοινοβουλευτική συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση, η Δύση όχι μόνο δεν πτοείται από τις κατηγορίες της Ρωσίας για παρεμβατισμό, αλλά κλιμακώνει τις πιέσεις.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα πέρα από την συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρει, προειδοποιώντας παράλληλα ότι σε περίπτωση «ναυαγίου» μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες προτού υπάρξει ανάλογο άνοιγμα.

«Παρά τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποια καλύτερη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει, δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει» αναφέρει ο κ. Μίτσελ, ο οποίος καλεί τον ηγέτη του VMRO -στη «γραμμή» Ζάεφ- να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για την αλλαγή του Συντάγματος «δίχως απειλές για βία, εκδίκηση ή άλλες μορφές πίεσης».

Εκφράζει μάλιστα την απογοήτευση των ΗΠΑ όσον αφορά την αρνητική στάση του VMRO στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου και τη συνταγματική αναθεώρηση, προσθέτοντας πως αυτή η ιστορική συγκυρία απαιτεί «γενναία ηγεσία».

Η νέα αυτή παρέμβαση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά επτά βουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσει τον «μαγικό» αριθμό των 80 που απαιτούνται για να περάσει την πρώτη -από τις τρεις- ψηφοφορία που θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια της διαδικασίας για τις συνταγματικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: in.gr