Συνεχίζεται από Μέι και Τραμπ η “ειδική σχέση” των χωρών τους

Συνεχίζεται από Μέι και Τραμπ η “ειδική σχέση” των χωρών τους

 

Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν στον στόχο μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» μετά το Brexit, όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ηγέτη, από την εξοχική κατοικία των επικεφαλής των βρετανικών κυβερνήσεων στο Τσέκερς, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λονδίνου.

«Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα να επιδιώξουμε τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο χώρες και στις οικονομίες μας».

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, Βρετανία και ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά το παρελθόν και στο μέλλον θα το κάνουν αυτό εκ νέου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, και οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμαναν τη σημασία της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με το Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.

Οι δυο ηγέτες θέλησαν επίσης να επιδείξουν ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο μεγιστάνας θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Ελσίνκι σε μια διμερή σύνοδο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα. Υπενθυμίζεται πως την άνοιξη ένας Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δέχθηκαν επίθεση και δηλητηριάστηκαν από τον παράγοντα αυτόν. Ήταν μια πράξη που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Λονδίνο και Μόσχα και κατόπιν στον κόσμο όλο που απέλασε Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση σε μια πράξη που θεωρήθηκε εχθρική προς το βρετανικό έδαφος και την κυριαρχία.