Συνελήφθη ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας

Συνελήφθη ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας

 

Στη σύλληψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς προχώρησε η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

ΗΥπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς αφού τον ανέκρινε στα γραφεία της για περισσότερες από επτά ώρες, παρουσία του δικηγόρου του και στελεχών της τράπεζας, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό για το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται.

Η δημόσια τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ότι η KNAB πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του διοικητή, τονίζοντας όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί κανονικά. Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τον τραπεζίτη να παραιτηθεί, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας μέλος του Δ.Σ. από το 2014 είναι ο Ρίμσεβικς δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας είναι ανεξάρτητος θεσμός και ο Ρίμσεβικς είναι επικεφαλής της από το 2001.

Πάντως αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας για να συζητήσει τις εξελίξεις και την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό τομέα της χώρας μετά την εξέλιξη αυτή.