
Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Εκλογές τον Οκτώβριο του ’19 – Καμιά διεθνής πίεση στο Σκοπιανό»
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Μακρή, Γιώργου Σεβεντεκίδη
Με μια συνέντευξη που κράτησε 3 ώρες και ένα τέταρτο, παρουσία σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και 100 περίπου δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε τον κύκλο της παρουσίας του στη φετινή 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τσίπρας, που εμφανίστηκε διαβασμένος σ ένα τεστ μάλλον χαμηλής δυσκολίας, δέχθηκε 42 ερωτήσεις, με τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να προσπαθεί να δώσει τον λόγο σε εκπροσώπους του Τύπου απ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Τη θεματολογία της συνέντευξης μονοπώλησαν τα ζητήματα της οικονομίας και της πρόσφατης τραγωδίας των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, καθώς είναι πρόσφατες τόσο η λήξη των προγραμμάτων στήριξης όσο και οι φλόγες που κατέκαψαν το Μάτι.
Στο σκέλος της εγχώριας πολιτικής ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον χρόνο των εκλογών, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τα μετεκλογικά ανοίγματα προς τους όμορους χώρους.
Ασφαλώς, έντονο ήταν και το ενδιαφέρον για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την πόλη της Θεσσαλονίκης να προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τα χθεσινά επεισόδια που αμαύρωσαν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών για τη Μακεδονία.
Εντύπωση, προκαλεί η απουσία της παραμικρής αναφοράς στο μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ήτοι τα ελληνοτουρκικά.
Οι κυριότερες απαντήσεις του πρωθυπουργού:
Συμφωνία Πρεσπών
Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.
Μάτι – Πυρκαγιές
«Θα είμασταν ανόητοι αν προσπαθούσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε κατα πόσον την ώρα της σύσκεψης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου, η κυβέρνηση και ο ίδιος γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών.
«Θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν», είπε.
Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνηση ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε:
«Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται». Τόνισε πως «η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς δυο ώρες μετά την εν λόγω σύσκεψη ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη με δική μου εντολή να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε πλήρως επιβεβαιωμένους μέχρι εκείνη τη στιγμή». Επισήμανε ότι πρώτη φορά γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή χωρίς να παραπέμπονται σε χαμηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να κρυφτεί η κυβέρνηση.
«Τι νόημα λοιπόν έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία; Η όποια κριτική για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται», τόνισε. Επισήμανε ότι ωστόσο υπάρχει ένα όριο στην κριτική που πρέπει να ασκείται, το οποίο αν το περάσεις οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας με τοξικά χαρακτηριστικά. Και έρχεται τελικά προς όφελος εκείνου που υπόκειται στην κριτική», κατέληξε.
Εξαγγελίες – Παροχές
«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Ειδικά όταν αυτός έρχεται από την αντιπολίτευσης».
«Δεν μπορεί σημερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».
«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε ότι πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και δεν δώσατε σημασία σε αυτό. Κάποιοι είπαν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Πηγαίνουμε με σχέδιο από το 2015 που υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα κατά το έλασσον πλεόνασμα 3,5%» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τον ίδιο «εμείς δεν κάναμε τίποτα άλλο χθες από το να παραουσιάσουμε το σχέδιο και το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής. Μέσα σε αυτό εντάξαμε και τις αναγκαίες κατ’ εμάς ελαφρύνσεις και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης για να άρουμε τις αδικίες της μνημονιακής εποχής και να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
«Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας» ολοκλήρωσε για το θέματην απάντησή του ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας για ΟΑΣΘ: «Ζητώ από τους πολίτες να δώσουν μια παράταση χρόνου στην προσπάθεια»
Καμμένος – Σκοπιανό
Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και την στάση του στο Σκοπιανό. Οσον αφορά τα όσα λέει ο κ. Καμμένος, πως δεν πρόκειται δηλαδή να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως «πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.
Αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών
Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα υπάρξει κανονικά η αδειοδότηση. Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».
Αυτοδιοικητικές εκλογές – Μπουτάρης
«Για το κόμμα μου δεν θέλω να προτρέξω. Θα έχουμε διαδικασίες αλλά ήδη έχουμε πάρει καπόιες αποφάσεις . Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει μέσα από τη δράση τους ότι έχουν καταρχάς το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και έδωσαν μάχες για να ανοίξουν δρόμους ενίσχυσης συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, έδωσαν μάχες για την οικολογία και την δημοκρατία. Σε αυτό το κλίμα είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχονται από κεντροαριστερά αλλά και κάποιους έντιμους που προέρχονται από κέντρο και κεντροδεξιά. Δεν θα συνεργαστούμε με πρόσωπα που υποστηρίζει η ΝΔ γιατί είναι άλλη η ατζέντα της ΝΔ».
«Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει να παρουσιάσει εξαιρετικό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε «πιστεύω ότι θα αποτιμήσουν θετικά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης».
Αν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν διεθνών πιέσεων
«Eίναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Με απολυτη βεβαιότητα σας λέω ότι ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό γιατί τόσο έγώ όσο και ο Κοτζιάς γι αυτή την επιτυχία – γιατί είναι επιτυχία καθώς μια χώρα αλλάζει όνομα σε συνθήκες ειρήνες δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες. Είχαμε μια μοναδικη ευκαιρία καθώς η πολιτική όπως ξέρετε έχει και αλλαγές. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία».
«Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιήσει την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατι είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Με καλεσαν στο Λονδίνο όπου η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του διαλόγου για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και τις πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Αρα γα πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα».
«H Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση».
Επανεκλογή Παυλόπουλου και σενάρια προεδροποίησης του Κ. Καραμανλή
«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό με τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση.
Για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1//1 του 2019
Στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».
Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.
«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.
Μείωση του αφορολόγητου
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κλ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών., Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αιτήματος εξεταστικής για την τραγωδία στο Μάτι
Η προσπάθεια περαιτέρω εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει την τυμβωρυχία.
Χρόνος των εκλογών
Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αυτό θα επιδιώξω κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.
«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
Επίσκεψη στη Μόσχα
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί τη Μόσχα. «Πέρασαν μια μικρή περιπέτεια οι σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Για το αν γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι την ώρα της σύσκεψης
Ο κ. Τσίπρας έκανε αρχικά «ένα γενικό σχόλιο» λέγοντας πως υπάρχει ένα όριο μεταξύ κριτικής και στρατευμένης προπαγάνδας. Στο δια ταύτα ανέφερε πως δεν μπορείς να κρύψεις τους νεκρούς καθώς «ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε με δική του εντολή το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών.
Συστράτευση με δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που αρνείται τον διάλογο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως συγυβερνά εδώ και 3,5 χρόνια με ένα «κεντροδεξιό κόμμα (σσ ΑΝΕΛ), αλλά και τους οικολόγους». Επιπλέον τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την κεντροαριστερά. Καταλήγοντας είπε πως το κόμμα του αναζητά ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς να αλλοιώνει την κεντρική του στρατηγική.
Κατώτατο μισθό
Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.