Συνάντηση Τραμπ- Πούτιν στο Ελσίνκι – Η ατζέντα των δύο ηγετών

Συνάντηση Τραμπ- Πούτιν στο Ελσίνκι – Η ατζέντα των δύο ηγετών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Ελσίνκι όπου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη πρώτη σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκοτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση αυτή.

Στη Σύνοδο θα επιχειρηθεί η δημιουργία προϋποθέσεων για την επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Βασικά θέματα τριβής των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο τελικός διακανονισμός για το μέλλον της Συρίας με τη διαφαινόμενη επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στα σύνορα  της Ρωσίας και η κατάσταση στην Ουκρανία με το μεγάλο αγκάθι της Κριμαίας.

Οι δύο αρχηγοί των υπερδυνάμεων αναμένεται να θέσουν επί τάπητος μια ευρεία ατζέντα, με θέματα οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει, επίσης, η σημαντική μείωση των πυρηνικών όπλων.

Αξίζει να τονισθεί ότι είναι η πρώτη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, το 2017.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο CBS λίγες ώρες πριν τη συνοδο στο Ελσίνκι δήλωσε ότι Ρωσία, Ε.Ε. και Κίνα είναι «οι εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών