Συνάντηση του Απ. Τζιτζικώστα με Γερουσιαστή των ΗΠΑ – Η ΔΕΘ στο επίκεντρο

Συνάντηση του Απ. Τζιτζικώστα με Γερουσιαστή των ΗΠΑ – Η ΔΕΘ στο επίκεντρο

Με την 83η ΔΕΘ κεντρικό θέμα της συζήτησης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Ron Johnson, Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής και Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε όλο το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της ΔΕΘ, που πραγματοποιούν από κοινού η Περιφέρεια, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα και ΗΠΑ ενισχύουν τους αμυντικούς τους δεσμούς – Τα επίπεδα συνεργασίας

 

Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέλυσε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ οδεύουν σε προς όλο και στενότερη συνεργασία, ο κ. Τζιτζικώστας επέμεινε στη βούληση της Περιφέρειας για περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών φιλίας των δύο χωρών που είναι σταθεροί φίλοι και σύμμαχοι.

Στο οικονομικό σκέλος, αναλύθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και τις μεγάλες δυνατότητες για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, την καινοτομία και άλλους τομείς. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι η 83η ΔΕΘ αποτελεί μόνο την αφετηρία ενός δρόμου συνεργασίας και σε επιχειρηματικό – επενδυτικό επίπεδο και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αλλά και αντίστοιχα της αμερικανικής πολυεπίπεδης παρουσίας στη χώρα μας.

Στη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, τον Γερουσιαστή συνόδευαν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger.