Συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο

Συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο

Η Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν την Τρίτη σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων και στρατιωτικές συνομιλίες με σκοπό την αποτροπή τυχαίων συγκρούσεων, μετά τον πρώτο επίσημο διάλογο τους σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ.

Σε κοινή δήλωση μετά τις 11 ώρες συνομιλιών, σύμφωνα με το Reuters, ο Βορράς υποσχέθηκε να στείλει μια μεγάλη αντιπροσωπεία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πιόνγκτσανγκ 2018 τον επόμενο μήνα στο Νότο, κάνοντας, ωστόσο, μια «ισχυρή καταγγελία» μετά την σύνοδο της Σεούλ που προτάθηκε η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η Νότια Κορέα ζήτησε από τον γείτονά της να σταματήσει τις εχθρικές πράξεις που πυροδοτούν ένταση στη χερσόνησο και σε αντάλλαγμα ο Βορράς συμφώνησε ότι η ειρήνη πρέπει να είναι εγγυημένη στην περιοχή, ανέφερε το υπουργείο ενοποίησης του Νότου σε ξεχωριστή δήλωση.

Οι συνομιλίες παρακολουθήθηκαν στενά από τους ηγέτες του κόσμου που ενδιαφέρονται για ενδεχόμενη μείωση της έντασης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων του Βορρά και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Σεούλ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να άρει προσωρινά κάποιες κυρώσεις, ώστε οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι να μπορούν να επισκεφθούν το Νότο για τους Αγώνες. Ο Βορράς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του θα αποτελείται από αθλητές, υψηλόβαθμους αξιωματούχους, καλλιτέχνες καθώς και δημοσιογράφους και θεατές.

Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει μονομερώς σε αρκετούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας την είσοδο στη χώρα ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, που πραγματοποιήθηκαν παρά τη διεθνή πίεση.

Ωστόσο, ορισμένοι νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια πιθανή ευκαιρία για την ελάφρυνση της έντασης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρο Κιου-ντεόκ δήλωσε ότι η Σεούλ θα εξετάσει αν έπρεπε να κάνει «προηγούμενα βήματα», μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλες σχετικές χώρες, για να βοηθήσει τους Βορειοκορεάτες να επισκεφθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σύντομα για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για την προσέλκυση των Βορειοκορεάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με τη δήλωση.