Στ. Θεοδωράκης: Τρεις λύσεις για το προσφυγικό στη Λέσβο

Στ. Θεοδωράκης: Τρεις λύσεις για το προσφυγικό στη Λέσβο

Τρεις επείγουσες λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στη Λέσβο προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι σήμερα στο νησί βρίσκονται 8.640 μετανάστες και πρόσφυγες, «ανάμεσά τους παιδιά, έγκυες γυναίκες, κακοποιημένοι άνθρωποι».

«Δεν θα σας πω για τα προβλήματα που γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα στη Μόρια – κανάλια από όλο τον κόσμο συνωστίζονται ξανά στο νησί και πρέπει όλοι να είμαστε μετρημένοι για να μην δυσφημίζεται ο τόπο μας. Θα επισημάνω μόνο τρεις επείγουσες λύσεις που θα βοηθούσαν και αυτούς που καταφεύγουν στη χώρα μας και τους πολίτες της Λέσβου» αναφέρει προτείνοντας:

  • «Να εκταμιευθούν τώρα τα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο για το αποχετευτικό της Μόριας. Η υπάρχουσα υποδομή είναι για 800 άτομα και τώρα μένουν εκεί 6.499. Κάθε μήνα δίνουμε 30.000 ευρώ στα βυτιοφόρα αλλά τα λύματα κυλούν πια σε όλους τους κοντινούς δρόμους.
  • Να συνδεθεί τώρα το Καρά Τεπέ – ο πρότυπος καταυλισμός του Δήμου – στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ  και να πάψουμε να σπαταλάμε κάθε μήνα για πετρέλαιο 110.000 ευρώ για μια 8ωρη λειτουργία των γεννητριών. Για τη ρύπανση που προκαλεί η καύση τόσου πετρελαίου, ας μην το συζητήσουμε.
  • Να ενισχυθεί η υπηρεσία ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό – και εδώ τα λεφτά τα δίνει η Ε.Ε. – για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου), ώστε οι μετανάστες είτε να φεύγουν για τα ηπειρωτικά – αποσυμφορίζοντας τα νησιά – είτε να ακολουθείται η διαδικασία επανεισδοχής τους στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας».

«Μπορεί ο κ.Τσίπρας να δώσει εντολή για άμεση υλοποίηση των τριών αυτών μέτρων ή οι υπουργοί του – αγκαλιά με την γραφειοκρατία – θα συνεχίσουν το μπλα μπλα των υποσχέσεων που έχει φτάσει στα όριά τους τους νησιώτες μας;» διερωτάται ο επικεφαλής του Ποταμιού.

maftemporiki