Στο φούλ ο μηχανισμός κατασχέσεων – 700 την ημέρα ενώ αυξάνονται τα χρέη

Στο φούλ ο μηχανισμός κατασχέσεων – 700 την ημέρα ενώ αυξάνονται τα χρέη

Με το γκάζι πατημένο στις κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εισπράξει τους φόρους που μένουν απλήρωτοι οι οποίοι μήνα με τον μήνα φουσκώνουν την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τον Μάρτιο οι οφειλές που δεν πληρώθηκαν ανήλθαν σε 776 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 708 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα φρέσκα ληξιπρόθμεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,555 δις. ευρώ ενώ μαζί με τις παλαιές οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα 101,641 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 14,110 δις. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Όσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται ο εισπρακτικός μηχανισμός ανεβάζει ταχύτητες με τα κατασχετήρια να εκδίδονται με τη μορφή πολυβόλου. Μόνο το Μάρτιο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- κυρίως κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς- αυξήθηκαν κατά 21.275, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων να έχουν φθάσει στο 1.109.971, έναντι του 1.720.690 που μπορούν να υποστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία ανέρχεται σε 3.907.847.

Οι κατασχέσεις αλλά και οι ρυθμίσεις που τρέχουν έφεραν έσοδα στα ταμεία 454 εκατ. ευρώ από τα νέα χρέη.