Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κονδύλια σίτισης των μεταναστών

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κονδύλια σίτισης των μεταναστών

Δράση αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης(OLAF) , μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στη χώρα μας από δημοσιεύματα του τύπου, σχετικά με την διαχείριση 48 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα από το 2015 και βρίσκονταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας.

Συνολικά, από το 2015, Ελλάδα έχει λάβει 456 εκατομμύρια σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εξ αυτών 48 εκατ. που αφορούσαν τη σίτιση των μεταναστών, μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών για το κατά πόσον συγκεκριμένες εταιρείες catering που ανέλαβαν το έργο αποκόμισαν δυσανάλογα κέρδη.

«Εχουμε επισκεφθεί το project δύο φορές και δεν έχουμε βρει κάποια κακοδιαχείριση των πόρων και για αυτό συνεχίσαμε και τη χρηματοδότησή του», είπε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Μπερτό, αλλά πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι κατάλληλη να ερευνά τέτοιες υποθέσεις απάτης. Εξαιτίας των καταγγελιών που είχαν γίνει, ανέθεσε το θέμα στην κατάλληλη υπηρεσία, την ανεξάρτητη διαθεσμική επιτροπή OLAF που είχε ξεκινήσει την έρευνα και με δική της πρωτοβουλία. Η ΟLAF είναι απολύτως ανεξάρτητη υπηρεσία και έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει οτιδήποτε περιλαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι έλεγχοι

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα δύο επιτόπιους ελέγχους στην Ελλάδα.

Ο πρώτος έλαβε χώρα στα τέλη του 2016, με σκοπό να διαπιστωθεί πως διατέθηκαν τα αρχικά 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για σίτιση μεταναστών, ποια εταιρεία προσλήφθηκε και αν το φαγητό έφτανε στα κέντρα φιλοξενίας. Αναλυτικός έλεγχος λογαριασμών δεν έγινε, αλλά εφόσον στον πρώτο έλεγχο επιβεβαιώθηκε ότι τα χρήματα πήγαιναν για σίτιση μεταναστών εγκρίθηκε και δεύτερο κονδύλι ύψους 18 εκατομμυρίων και για το επόμενο διάστημα. «Η επίσκεψή μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σίτιση για τους μετανάστες και για αυτό προχωρήσαμε στην αποπληρωμή του κόστους της σίτισης», είπε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε οι κατάλληλοι να ερευνήσουμε καταγγελίες σχετικά με παράνομα κέρδη από υπηρεσίες σίτισης».

Τον Ιούνιο του 2017 πραγματοποιήθηκε δεύτερος έλεγχος, όταν, ήδη, υπήρχαν αναφορές στον τύπο για κακοδιαχείριση των κονδυλίων.Τότε ήταν που η Κομισιόν επικοινώνησε με την OLAF να ξεκινήσει την έρευνά της, κάτι που και η ίδια η υπηρεσία είχε αρχίσει να κάνει με συλλογή στοιχείων από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» την προηγούμενη Κυριακή, ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς σε δημοσίευμα αναφερόταν η κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και άλλων πόρων για το προσφυγικό. Το πόρισμα της OLAF είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, ενώ κατά την πάγια τακτική που διέπει τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η OLAF δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση.