Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής – Κενές μόνο 70 κλίνες ΜΕΘ

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής – Κενές μόνο 70 κλίνες ΜΕΘ

Για την πίεση που ασκεί η πανδημία του κορωνοϊού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στην Αττική μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, οι οποίοι τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, με μόλις τα 64 να είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72%. Δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% εξ αυτών μπορεί να διασωληνωθεί.

«Δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων», σημείωσε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι «οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Κατά πληροφορίες του protothema.gr, πάντως, οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι 70 στην Αττική και άλλες 79 στη Θεσσαλονίκη, αριθμοί οι οποίοι επίσης αναδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορωνοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών είναι γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

Η επίπτωση στο ΕΣΥ

Αντίστοιχη αύξηση με τα κρούσματα παρουσιάζουν πλέον και οι νέες εισαγωγές, που ξεπερνούν ημερησίως τις 200 -χθες 214 σε όλη τη χώρα. Στο ισοζύγιο με τα εξιτήρια καταγράφεται «πρόβλημα» αφού οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.

Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν χθες 108 νέους ασθενείς με covid-19, σχεδόν το 50% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια – πρόκειται για μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.

Συνολικά, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.883 ασθενείς λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τους μισούς εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι 1.368 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και οι 515 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς, με περίπου το 1/3 αυτών στο “Σωτηρία”. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορωνοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, στο υπουργείο Υγείας θα ακολουθήσουν τα επιχειρησιακά βήματα που έκαναν στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο. Δηλαδή θα παραχωρούνται γενικές κλίνες ΜΕΘ στους ασθενείς Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, με ζητούμενο πάντοτε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Αναλόγως θα αναπτυχθούν ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές των νοσοκομείων όπως και στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι μέσα στον σχεδιασμό. Παράλληλα, δίνεται μια μεγάλη μάχη με τον χρόνο για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στα νοσοκομεία, που προέρχονται από δωρεές κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.