Στο άγνωστο η άρση του lockdown – Ανακοινώσεις την ερχόμενη βδομάδα

Στο άγνωστο η άρση του lockdown – Ανακοινώσεις την ερχόμενη βδομάδα

Στον αέρα είναι η άρση του lockdown όπως άλλωστε αναμένονταν μετά τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Το ενδεχόμενο άρσης του lockdown απομακρύνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα δεδομένα θα εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τους κ. Κικίλια, Χαρδαλιά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ΥΠΕ το μεσημέρι, όταν και ανακοίνωσε πως όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας θα γίνουν αορίστου χρόνου.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων». Συγκεκριμένα, σήμερα κατεγράφησαν 2.135 νέα κρούσματα σε μεγάλο αριθμό τεστ κορωνοϊού, που ξεπέρασε (μαζί με τα rapid test) τα 30.000.

Μια ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη στη μάχη με την πανδημία είναι πως στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόνο μία ακόμη περιφέρεια, εκείνη της Λάρισας, εμφανίζει τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Φαίνεται λοιπόν πως πέφτει από το διψήφιο ποσοστό ο δείκτης θετικότητας, γεγονός που δείχνει πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης της διάδοσης του κορωνοϊού. Για σαφή τάση σταθεροποίησης άλλωστε μίλησαν και οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα το απόγευμα της Δευτέρας.

 

Προβληματίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι νέοι θάνατοι

Εκείνο, ωστόσο, που εξακολουθεί να προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις (565), αλλά και ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος για μια ακόμη ημέρα ήταν τριψήφιος (101).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν, μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», είπε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.