
«Στους δύο τρίτος δεν χωρεί»- Ενόχληση Γεννηματά για το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη
Μια απρόσμενη, πλην ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σχετική με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, κατεγράφη σήμερα, με επίκεντρο τη γνωστή πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας: όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Στ. Θεοδωράκη και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ακριβώς με αντικείμενο την προαναφερθείσα πρόταση, η οποί ως γνωστόν είχε προσλάβει και θεσμικό χαρακτήρα, ως «πρόταση νόμου».
Το απρόσμενο της εξέλιξης προκύπτει αφενός επειδή η εν λόγω πρόταση νόμου έχει κατατεθεί εδώ και 13 μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2016) αλλά παρέμενε –προφανώς με κυβερνητική βούληση και επιλογή του Υπουργείου Εξωτερικών- «παγωμένη» στο αρχείο του Κοινοβουλίου, και αφετέρου διότι μόλις χθες, ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ετέθη το ζήτημα εκ νέου, άφησε να εννοηθεί ότι αν και την βλέπει με ενδιαφέρον την ιδέα, στην παρούσα βεβαρημένη συγκυρία δεν προτίθεται να την εξετάσει.
Η επιστολή
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το όλο ζήτημα είχε προσφάτως επικαιροποιήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού με επιστολή του προς τον κ. Βούτση. Σε αυτήν, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής. Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ποτάμι κατέθεσε πρόταση νόμου για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πρωτοβουλία την οποία υποδέχθηκαν θετικά οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με την μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση.
Το προτεινόμενο Συμβούλιο θα συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών- θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα, καθίσταται επιβεβλημένη η συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και η ψήφισή της από την εθνική αντιπροσωπεία. Σας καλώ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προγραμματιστεί άμεσα η συζήτηση της πρότασης νόμου.
Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας το επιβάλλουν».
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η πρόταση νόμου ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, από πλευράς ορθής νομοθέτησης, καθώς συνοδευόταν και από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Ενόχληση Γεννηματά
Πάντως, στο Κίνημα Αλλαγής δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη.Μάλιστα, δεν απουσιάζουν οι υποψίες για ένα εν εξελίξει πολιτικό φλερτ, δεδομένης και της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ
Με ανάρτησή της στο twitter τονίζει πως άλλο η εθνική συνεννόηση και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα.
Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα.
Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) March 9, 2018