Στον προθάλαμο μέτρων τύπου «Δυτικής Αττικής» και άλλες περιοχές

Στον προθάλαμο μέτρων τύπου «Δυτικής Αττικής» και άλλες περιοχές

Ελευσίνα, Ασπρόπυργος και Μάνδρα μπήκαν από σήμερα σε αυστηρό lockdown, ενώ προβληματισμός για τη ν πορεία της πανδημίας υπάρχει και για ακόμα 10 περιοχές.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης να λάβει στοχευμένα μέτρα στην ταξικά εγκαταλειμμένη Δυτική Αττική, των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, οδήγησε σε αποφάσεις κατόπιν εορτής παρά την κραυγή αγωνίας των τοπικών αρχών που έχουν επισημάνει έγκαιρα τους προβληματισμούς τους για το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρούσαν στην περιοχή.

Το σενάριο της επέκτασης του μοντέλου Δυτικής Αττικής βρίσκεται στο τραπέζι των αρχών και για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με την κατάσταση να παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της στη χώρα παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ. Έτσι, για άλλη μια φορά, χθες ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με τις νέες μολύνσεις να ανέρχονται σε 1.155. Την ίδια στιγμή, 542 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, διατηρώντας την πίεση στο σύστημα υγείας.

Επίσης, άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να αγγίζει πλέον τους 3.948.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αυξημένος αριθμός μολύνσεων παρατηρήθηκε σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκτιμήσει προσωπικά την κατάσταση, εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών ενώ το βλέμμα των ειδικών παραμένει στραμμένο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν μέτρα τύπου «Δυτικής Αττικής» δεν έχει αποκλειστεί και δεν αποκλείονται ανακοινώσεις εντός των επόμενων ωρών.

Από σήμερα το πρωί Ελευσίνα, Ασπρόπυργος και Μάνδρα μπήκαν σε αυστηρό lockdown με τα μέτρα να προβλέπουν:

 • Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
 • Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή.
 • Μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με Rapid test.
 • Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων
 • Ενθάρρυνση και σύσταση προς τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν ελέγχους με ιδία μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών
 • Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 • Μαζική διανομή μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Απομόνωση των κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εντοπιστεί
 • Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών
 • Εκστρατεία ενημέρωσης
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων.

Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν για μία εβδομάδα όταν και θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Γνώριζαν

«Πριν από μία εβδομάδα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στην περιοχή και τότε μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Όπως ανέφερε, η μόνη ενημέρωση για την κατάσταση που είχαν οι τοπικές αρχές ήταν η εικόνα που είχαν αποκομίσει από τα σχολικά τμήματα που έκλειναν λόγω των κρουσμάτων.

Συμφωνά με τον αντιπεριφερειάρχη είχε σταλεί υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς, στο οποίο ανέφεραν τους κινδύνους για την περιοχή. Όπως δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος, την επόμενη ημέρα έστειλαν ένα κλιμάκιο και έκανε τεστ σε κατοίκους μόνο στην Ελευσίνα και μετά δεν έγιναν αλλά τεστ.

«Βλέποντας και κάνοντας»

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών, επιλέγοντας περαιτέρω περιοριστικά μέτρα – αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι κινείται καθυστερημένα και κατόπιν εορτής, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και εφικτό χρονοδιάγραμμα, με συνέπεια η πανδημία να συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της στη χώρα.

Την κυβερνητική στάση στο θέμα της πανδημίας έχουν πολάκις κατακρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με αφορμή, μάλιστα, το αυστηρότερο lockdown στη Δυτική Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν τη θωράκιση των εργασιακών χώρων και τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται.

efsyn.gr