Στον Πειραιά υπό μυστικότητα οι 17 Τούρκοι που αιτούνται πολιτικό άσυλο

Στον Πειραιά υπό μυστικότητα οι 17 Τούρκοι που αιτούνται πολιτικό άσυλο

Με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι 17 Τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πούντα Οινουσσών ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ – επικαλούμενο το Λιμενικό Σώμα – η αποβίβασή τους στο λιμάνι έγινε υπό άκρα μυστικότητα από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για επτά άνδρες, τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά, οι οποίοι σε πρώτη φάση μεταφέρθηκαν στο κέντρο ΒΙΑΛ στη Χίο για να ταυτοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και ότι φοβούνται για τη ζωή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου του 2016. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο ακόμα 32 Τούρκοι είχαν φτάσει στις Οινούσσες ζητώντας άσυλο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι αφίξεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ηδη το 2017, 1.800 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ενώ τον ίδιο χρόνο πάνω από 4.000 Τούρκοι κατέθεσαν αίτημα ασύλου στη Γερμανία. Ενδεικτικά ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (2016) ξεπερνά τις 2.000. Ταυτόχρονα, μειωμένες αλλά όχι μηδενικές είναι οι αφίξεις αιτούντων άσυλο από την Τουρκία κυρίως Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών.

kathimerini