Στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Επαφές ενόψει ΔΕΘ

Στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Επαφές ενόψει ΔΕΘ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί, από τις 19 ως τις 28 Απριλίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

“Εμείς ως διοίκηση επιζητούμε ενισχυμένη επιχειρηματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή δράση της τιμώμενης χώρας του 2018 στη ΔΕΘ είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τονωθεί αυτή η σχέση συνεργασίας” ανέφερε o περιφερειάρχης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με κρατικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, με εκπροσώπους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, της Βουλής και της Γερουσίας.

Σε αυτές, όπως είπε, θα θέσει μια σειρά ζητημάτων, ενώ θα παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη γεωστρατηγική σημασία της θέσης της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ, επενδυτικά και επιχειρηματικά, στη βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον θα έχει επαφές με ομογενείς, θα παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η λεωφόρο και θα μιλήσει σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε αίτημα που έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Βασίλης Ρέβας για την ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου αναφορικά με τις επαφές του περιφερειάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο ίδιος έχει βρεθεί 12 φορές από το 2017 με τον Αμερικανό πρέσβη, διότι δίνει βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις και την εξωστρέφεια της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στις καλές σχέσεις με χώρες – συμμάχους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, συναντήθηκε ,σήμερα, και με τον Γερμανό πρέσβη παρουσία του Γερμανού προξένου.

“Είναι ειλημμένη απόφασή μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χώρες και περιφέρειες του εξωτερικού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξανά στον χάρτη, έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική και σύγχρονη εικόνα στο εξωτερικό και αυτό μας βοηθά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων οικονομικής και αναπτυξιακής φύσεως αλλά και εθνικών ενδιαφερόντων” πρόσθεσε. Τόνισε, άλλωστε, ότι μόνο μέσω της προσέλκυσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα μπορέσει η Κεντρική Μακεδονία και όλη συνολικά η Ελλάδα να βγουν από την κρίση.

Απαντώντας, εξάλλου, στην περιφερειακή σύμβουλο της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας”, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για το ταξίδι του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι “η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα που έχουν νατοϊκές δυνάμεις” και ως εκ τούτου ο ίδιος προσκλήθηκε από το ΝΑΤΟ για ένα διήμερο στις Βρυξέλλες όπου έγινε σχετική ενημέρωση.

“Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΝΑΤΟ και να συνομιλήσω μαζί της, το ίδιο και με τον Έλληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ, τους Έλληνες στρατιωτικούς και όλη την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μπόρεσα να έχω μια καλύτερη ενημέρωση για το τι ακριβώς κάνει το ΝΑΤΟ εδώ στην πόλη μας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας” πρόσθεσε.

“Καλείστε να έχετε ενεργό παρών”

“Ως ευκαιρία να θέσουμε τα προβλήματα, τις εκκρεμότητες και τα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή και να λάβουμε σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις βλέπουμε το περιφερειακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας” δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

“Είναι ένα τριήμερο, στο οποίο θα θέσουμε στους υπουργούς και τον πρωθυπουργό όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Κεντρική Μακεδονία, είτε ως προβλήματα, είτε ως προκλήσεις, είτε ως εκκρεμότητες και είναι μια ευκαιρία να δεσμευτούν ότι ζητήματα που εκκρεμούν και τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα θα λυθούν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της διοίκησης και της αντιπολίτευσης να βρεθούν στο συνέδριο, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του και να συμμετέχουν στις συζητήσεις που θα γίνουν ανά θεματική ενότητα.

“Καλείστε να έχετε ενεργό παρών, θέσεις, τοποθετήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου αυτού” είπε και πρόσθεσε: “θα ζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ