Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου

Για τη Ρώμη αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λάβει μέρος στην τέταρτη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Στη σύνοδο των «7», που εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν επίσης η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα, πρόκειται να τεθούν επί τάπητος ζητήματα για τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη, ενώ μείζονα θέματα προς συζήτηση φέρεται πως είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και οι νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο.

Όπως αναλύει το ΑΠΕ, οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Παράλληλα, στην ιταλική πρωτεύουσα πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Να σημειωθεί πως η ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.