Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για τη ελληνική οικονομία και το χρέος

Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για τη ελληνική οικονομία και το χρέος

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του άρθρου 4 για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσει σήμερα (στις 15:00, ώρα Ελλάδας) ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνεται η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είχε συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Στην έκθεσή του το Ταμείο θα αναγνωρίζει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2032.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μακροπρόθεσμα, θα εγείρει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους και θα «πετάει» το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αν εμφανιστεί ανάγκη.

Οι απόψεις του Ταμείου θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Θα βαραίνουν στις αξιολογήσεις που θα γίνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο εισέρχεται η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου.

Στην έκθεσή του το Ταμείο αναμένεται πως θα επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας δεν αντέχει επιστροφή στο παρελθόν, θα βγάζει κόκκινη κάρτα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα εκφράζει αντιρρήσεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμη θα εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος λόγω της διπλής «νάρκης» της γήρανσης του πληθυσμού με τη μείωση του εργατικού δυναμικού, κλείνοντας κάθε παράθυρο στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, θα επιμείνει στην ταχύτερη μείωσή τους.