Στη δημοσιότητα βίντεο της Μπόκο Χαράμ με τα απαχθέντα κορίτσια

Στη δημοσιότητα βίντεο της Μπόκο Χαράμ με τα απαχθέντα κορίτσια

Η μαχητική ισλαμική ομάδα Μπόκο Χαράμ δημοσίευσε ένα βίντεο τη Δευτέρα, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει κάποια από τα κορίτσια που είχαν απαχθεί από τη νιγηριανή πόλη Τσίμποκ πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Από τα 270 περίπου κορίτσια που είχαν αρχικά απαχθεί από το σχολείο τους τον Απρίλιο του 2014, περίπου 60 πέθαναν σύντομα και άλλα έκτοτε απελευθερώθηκαν μετά από διαμεσολάβηση. Περίπου 100 εξακολουθούν να πιστεύονται ότι βρίσκονται σε αιχμαλωσία.

Μια ομάδα περίπου 12 εφήβων κοριτσιών και νέων γυναικών, μερικές από τις οποίες κρατούν βρέφη, εμφανίζονται στο βίντεο των 21 λεπτών.

«Είμαστε τα κορίτσια του Τσίμποκ. Είμαστε αυτοί που φωνάζετε για να επιστρέψουμε. Με τη χάρη του Αλλάχ, δεν επιστρέφουμε ποτέ», δήλωσε ένα από τα κορίτσια στη γλώσσα Hausa που μιλάει ευρέως στη βόρεια Νιγηρία.

«Αυτοί οι άνθρωποι μας φροντίζουν και είμαστε ευγνώμονες γι ‘αυτούς. Είμαστε ευτυχείς εδώ – βρήκαμε την πίστη μας», είπε το κορίτσι, που είναι επενδυμένο με πλήρη μουσουλμανικό πέπλο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό ότι τα κορίτσια ήταν μεταξύ των απαχθέντων στο Τσίμποκ.

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου – ο ηγέτης μιας από τις παρατάξεις της ισλαμικής ομάδας – εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, το οποίο ελήφθη από έναν ιστοχώρο δημοσιογραφίας που εδρεύει στις Η.Π.Α.

«Τα κορίτσια του Τσίμποκ έχουν υιοθετήσει και αναγνωρίσει τη θρησκεία του Θεού», δήλωσε ο Σεκάου, πλαισιωμένος από τέσσερις μασκοφόρους .

«Πιάσαμε τα κορίτσια του Chibok ενώ τους διδάξαμε τη δυτική παιδεία. Συνειδητοποίησαν ότι η δυτική εκπαίδευση, οι κανόνες και οι κανονισμοί που τους διδάξατε, είναι κακοί», πρόσθεσε ο Σεκάου. Το όνομα Μπόκο Χαράμ μεταφράζεται ως “απαγορεύεται η δυτική παιδεία” στη γλώσσα Hausa.

Τον περασμένο Μάιο, η μαχητική ομάδα αντάλλαξε 82 από τα κορίτσια μετά από τη διαμεσολάβηση, με πληρωμή στους αντάρτες και απελευθέρωση ορισμένων από τα ανώτερα μέλη της φυλακής της ομάδας. Πριν από αυτό, 24 είχαν κυκλοφορήσει ή βρέθηκαν το 2016.

Η μαζική απαγωγή τους προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή και δημιούργησε μια εκστρατεία «Επιστρέψτε τα κορίτσια μας» που υποστηρίζεται από διασημότητες, με τις ομάδες βοήθειας να υποστηρίζουν ότι οι μαχητές απήγαγαν χιλιάδες ενήλικες και παιδιά, πολλά από τα οποία παραμελούνται.

Η Μπόκο Χαράμ σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και ανάγκασε δύο εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου.

Η ομάδα συνεχίζει να διεξάγει θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη βορειοανατολική Νιγηρία, παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές δηλώσεις ότι η εξέγερση έχει ηττηθεί.