Στην Κουλούρα οι αγρότες-Συνεδριάζουν την Δευτέρα οι βορειοελλαδίτες(ΦΩΤΟ)

Στην Κουλούρα οι αγρότες-Συνεδριάζουν την Δευτέρα οι βορειοελλαδίτες(ΦΩΤΟ)

Στον κόμβο της Κουλούρας με χωρίς τα τρακτέρ τους βρέθηκαν σήμερα Παρασκευή  αγρότες της Βέροιας.

Το Reportplus επικοινώνησε με τον Τάσο Χαλκίδη πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Βέροιας ο οποίος ανέφερε πως  αναμένεται  νέα συνάντηση αγροτών,  όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα.

Συνεδριάζουν την Δευτέρα οι βορειοελλαδίτες

Την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, με την συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.

Όπως επεσήμαναν μέλη της επιτροπής στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σκοπός της συνάντησης είναι να δηλώσουν «παρών» στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και που δεν αφορούν μόνο τα φορολογικό και ασφαλιστικό, αλλά και να διερευνήσουν τον τρόπο αντίδρασης τους.

Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που «γεννήθηκε» πέρυσι ως όργανο, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ, σε αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι από τα αγροτικά μπλόκα των Ευζώνων, της Δοϊράνης, του Προμαχώνα, των Πράσινων Φαναριών και άλλων, που στήθηκαν και πέρυσι σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, «θα συγκεντρωθούμε για να καθορίσουμε τις κινήσεις μας. Σκέψεις υπάρχουν, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβουμε όλοι μαζί» επισήμανε μέλος της.

 

Εν τω μεταξύ τα τρακτέρ στις πλατείες των πόλεων θα κατεβάσουν την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προχωρώντας σε προειδοποιητικά συλλαλητήρια.

Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή τις συσκέψεις, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν θα δώσουν και τον παλμό των κινητοποιήσεων.

Η τελική απόφαση για τη μορφή του αγώνα θα ληφθεί στις 16 Ιανουαρίου, στη συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ ένα ακόμα μπλοκ αγροτών, αυτό της επιτροπής αγώνα νομού Λάρισας συνεδριάζει στη Γυρτώνη Λάρισας, στις 15 Ιανουαρίου 2018, στις 6:30 το απόγευμα, στο Χάνι.

 

Το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής

Με τις νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι:

-Να μπει τέλος στις ανοιχτές τιμές. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα

– Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που πωλούν 5-10 φορές ακριβότερα τα προϊόντα, τα οποία αγοράζουν σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές από γεωργούς και κτηνοτρόφους.

– Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και το πράσινο τέλος στο νερό, να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο κ.λπ.

– Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.