
Στην Αθήνα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Στην Αθήνα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, Ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, με επίκεντρο ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών αλλά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. Επίσης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021» και θα κάνουν κοινές δηλώσεις.
Συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Λαβρόφ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προτάσσει πως οι δύο χώρες έχουν μπροστά στενή από κοινού δουλειά για την αποκατάσταση, τουλάχιστον, του προ κρίσης του νέου κορονοϊού όγκου εμπορίου δηλώνοντας πως κατά τις επαφές του στην Ελλάδα προσβλέπει στην εις βάθος συζήτηση του θέματος.
«Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 μίλια»
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και καθιστά σαφές πως έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στηλιτεύοντας την απόφαση αυτή, έστειλε μήνυμα ότι οιποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.
Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επεσήμανε ότι αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.
Ακόμα, παρέπεμψε στις δηλώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το καθεστώς του ναού και εκτιμά ότι είναι σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του Ναού, η δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την εμπλοκή της γειτονικής χώρας στις διενέξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη, αναφέρει ότι Ρωσία και Τουρκία εργάζονται για τη διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλες αυτές τις εστίες έντασης, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι οι θέσεις των δύο χωρών για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών αντιπαραθέσεων μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να διαφέρουν σημαντικά.
Διημέρη επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠ.ΕΞ.
Ο κ.Λαβρόφ θα συναντήσει επίσης τον Ισραηλινό υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΞ. του Ισραήλ, η αντιπροσωπεία της χώρας θα έχει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο.