ΣΤΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών στους καθηγητές των ΤΕΙ

ΣΤΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών στους καθηγητές των ΤΕΙ

Μετά τους γιατρούς του ΕΣΥ και οι καθηγητές των ΤΕΙ δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με 3 αποφάσεις του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους, οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα.

Ωστόσο, λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, όσοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια να λάβουν αναδρομικά τα χρήματα που περικόπηκαν, ενώ για όσους δεν κατέθεσαν αγωγές, η αναπροσαρμογή των μισθών τους θα γίνει από την ημέρα δημοσίευσης των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικοί μνημονιακοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες άναψαν το πράσινο φως για τις μειώσεις στις αποδοχές τους, με την ολομέλεια του δικαστηρίου να αποφαίνεται ότι αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών σε τέτοια έκταση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει εκτιμηθεί προηγουμένως το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να επιφέρει.