Στα ύψη η αναλογία καθηγητών – φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στα ύψη η αναλογία καθηγητών – φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι περισσότεροι πρυτάνεις ζήτησαν εφέτος μείωση εισακτέων και πήραν 4.000 περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές από πέρυσι. Αριθμός που αναμένεται στα κεντρικά Ιδρύματα να υπερδιπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών φοιτητών με αδέλφια που σπουδάζουν.

Η ανακοίνωση του αριθμού των εφετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ σε κάποιους μοίρασε χαμόγελα και σε άλλους ειρωνικές γκριμάτσες. Το αβίαστο σχόλιο «μύρισαν εκλογές» δεν διασκέδασε καθόλου τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, αφού οι περισσότεροι ζήτησαν εφέτος μείωση εισακτέων και πήραν 4.000 περισσότερους πρωτοετείς φοιτητές από πέρυσι. Αριθμός που αναμένεται στα κεντρικά Ιδρύματα να υπερδιπλασιαστεί λόγω των μετεγγραφών φοιτητών με αδέλφια που σπουδάζουν.

Το ερώτημα είναι ένα: μπορούν τα πανεπιστήμια της χώρας να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε αμφιθέατρα που είναι σχεδιασμένα για να δέχονται π.χ. 200 φοιτητές και παίρνουν τους τριπλάσιους; Η απάντηση του υπουργού Παιδείας «εφέτος σας δώσαμε επιπλέον κονδύλια» δεν φαίνεται να πείθει τις διοικήσεις των επί σειρά ετών υποχρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων, που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς υποδομές και διδάσκοντες.