Μετά τις πιέσεις και την κατακραυγή δόθηκε λύση και θα μεταφερθούν στα Διαβατά οι πρόσφυγες της Αριστοτέλους

Μετά τις πιέσεις και την κατακραυγή δόθηκε λύση και θα μεταφερθούν στα Διαβατά οι πρόσφυγες της Αριστοτέλους

Έπρεπε να γίνει τόσος ντόρος, να γενικευτεί η κατακραυγή για να δώσουν τη λύση οι αρμόδιοι στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με όσους πρόσφυγες κατασκήνωσαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας να συλληφθούν για να πάρουν το υπηρεσιακό σημείωμα εξάμηνης παραμονής.

Όπως ανακοινώθηκε η λύση αναμένεται να δοθεί με τη μεταφορά τους στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών. Πρόκειται για μια αντίδραση στο πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες κι οδηγήθηκε σε λύση έπειτα από τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από τον κόσμο, τους φορείς καθώς και τους βουλευτές της πόλης.

‘Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκος Ράγκος, μετά τις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταγωγή των προσφύγων στα Διαβατά. Πάντως, προς το παρόν οι μετανάστες παραμένουν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στα Διαβατά “θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους” ξεκαθάρισε ο κ. Ράγκος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής. Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως σήμερα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετέβησαν στην πλατεία Αριστοτέλους και συνομίλησαν με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου. Ήταν οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης: Έλενα Ράπτη, Κώστας Γκιουλέκας και Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης αντιστοίχως. Οι βουλευτές χαρακτήρισαν την κατάσταση “ντροπή και αίσχος”, κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως μετατρέπει σε άτυπο καταυλισμό την καρδιά της Θεσσαλονίκης καθώς και πως έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί το πρόβλημα. “Παρά το γεγονός ότι έχει πάρει έναν πακτωλό χρημάτων δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας και τόνισε πως απαιτείται φύλαξη των συνόρων, με ενίσχυση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Από την άλλη πλευρά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψη πως δεν αποτελεί ούτε ένδειξη ανθρωπισμού, ούτε εικόνα ευνομούμενης χώρας το γεγονός ότι η Αριστοτέλους έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο υποδοχής μεταναστών, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια περί του αντιθέτου. «Η κρατική αδιαφορία για τους πενήντα περίπου μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Η πόλη μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι, σε μία μάλιστα κεντρική αρτηρία της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί στολίδι και μία από τις πλέον επισκέψιμες, από τουρίστες, οδούς» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες έχουν επιλέξει την Αριστοτέλους για να κατασκηνώσουν σε μία προσπάθεια να αντιληφθεί η πολιτεία το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι φορές που ομάδες μεταναστών συγκεντρώνονται έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου, προκειμένου να συλληφθούν και στη συνέχεια να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να ζητήσουν άσυλο.

«Οι εικόνες αυτές που είναι θλιβερές έρχονται να προστεθούν στη γάγγραινα που αντιμετωπίζει η Αριστοτέλους και οι παρακείμενοι δρόμοι που εξελίσσονται σε… Γη της επαγγελίας για το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο καθώς μεγάλος αριθμός παράνομων πωλητών, συναθροίζονται, παρενοχλώντας και περιορίζοντας τη δυνατότητα εύκολης διέλευσης των διερχόμενων. Υπάρχουν, μάλιστα, τουλάχιστον τέσσερις καταγεγραμμένες αιματηρές συμπλοκές στην συγκεκριμένη περιοχή. Η πολιτεία πρέπει να δώσει, άμεσα, λύση τόσο για τους μετανάστες, όσο και για το παραεμπόριο και να σταματήσει να εθελοτυφλεί» τονίζει ο κ. Καπνοπώλης, προσθέτοντας πως τα τρία επιμελητήρια της πόλης (Βιοτεχνικό, Εμπορικό και Βιομηχανικό και Επαγγελματικό) απέστειλαν στις αρχές Σεπτεμβρίου κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για το ζήτημα της υποβάθμισης των όρων και συνθηκών λειτουργίας του αστικού και κοινωνικού ιστού στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.