Σταύρος Θεοδωράκης: Ανάγκη να υπάρξει η “πράσινη εκπαίδευση” από το Δημοτικό.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ανάγκη να υπάρξει η “πράσινη εκπαίδευση” από το Δημοτικό.

Στην ανάγκη τόσο της ανακύκλωσης όσο και της “πράσινης εκπαίδευσης” από το δημοτικό αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του “τοίχο” στο  Facebook, με αφορμή το τέλος της δωρεάν χορήγησης πλαστικών σακουλων από τα καταστήματα. Στην ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει:

Έγραψα για πρώτη φορά για το πρόβλημα «πλαστική σακούλα» το 2008. Πριν 10 χρόνια δηλαδή. Τότε που οι έρευνες έδειχναν ότι μέσα σε 10 χρόνια εμείς οι Έλληνες είχαμε αυξήσει κατά 40% τα σκουπίδια μας. Ήταν η εποχή της αστακομακαρονάδας (τι φταίει και ο κακομοίρης ο αστακός – τέλος πάντων). Τότε που ο καθένας από εμάς παρήγαγε ημερησίως 1,3 κιλά σκουπίδια! Ανάμεσα σε αυτά πολύ πλαστικό που για να αποσυντεθεί ή να βιοδιασπαστεί χρειάζεται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια!

Σύμφωνα με την Greenpeace, σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ και 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών (250 πλαστικά μπουκάλια ο καθένας μας!).

Τα σημάδια της καταστροφής υπάρχουν παντού, ακόμη και στις κοιλιές των ψαριών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως αποκαλύπτει συχνά το «Αρχιπέλαγος».

Η χρέωσης της πλαστικής σακούλας, θα μειώσει σίγουρα την … κατανάλωση της. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα πλαστικά και πρέπει να ξεκινήσουμε την «πράσινη εκπαίδευση» από το δημοτικό. Την παρτίδα (και την πατρίδα) και εδώ θα την σώσουν τα παιδιά. Αλλά μέχρι τότε εμείς πρέπει να πάψουμε να πίνουμε καφέδες και νερά σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Και αν ρωτάς «γιατί εμείς» και γιατί τώρα» πρέπει να σου πω ότι σε αρκετές χώρες της Αφρικής (Ρουάντα, Κένυα, Μαδαγασκάρη κα) από πέρυσι – και στην Ακτή Ελεφαντοστού εδώ και μια δεκαετία έχουν απαγορεύσει την πλαστική σακούλα.

Διαβάστε τη συνέντευξη που μου παραχώρησε …. μια πλαστική σακούλα. Δημοσιεύτηκε το 2008 στα Νέα https://www.stavrostheodorakis.gr/miso-mou-varos-tha-borou…/