Στάση αναμονής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στάση αναμονής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά από ημέρες καθυστέρησης ήρθε η πρώτη τοποθέτηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει «δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή».

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει ότι «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το θέμα, ενώ μέχρι στιγμής ο ευρωπαϊκός φορές έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σύνδεση των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της εταιρείας.

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να αναλύσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Το μεσημέρι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Όπως έγινε γνωστό από την Παρασκευή, άλλωστε, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν το ζήτημα. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της την Κυριακή είχε χαρακτηρίσει τα περιστατικά θρομβώσεων ως μεμονωμένα.

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε λόγο για αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ορθώς πράττει και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε «πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» .

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» είπε για να συμπληρώσει ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών».

Συνεδριάζει και ο ΠΟΥ 

Το τσουνάμι αναστολών εμβολιασμών, πάντως, έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι εμμένει στη σύστασή του για συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου, θα μελετήσει τα νέα δεδομένα.

Ειδικοί του Οργανισμού ετοιμάζουν έκτακτη συνάντηση με το εμβόλιο της AstraZeneca στο επίκεντρο.

Χιονοστιβάδα αναστολών εντός και εκτός Ευρώπης

Την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις αναστολών εντός της Ε.Ε. εξελίσσονται σε τσουνάμι με τις μεγάλες χώρες του μπλοκ να μπαίνουν και αυτές στη διαδικασία αναβολής της χορήγησης του εμβολίου.

Χθες Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία αποφάσισαν να προβούν σε αναβολή των εμβολιασμών, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας και η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Στο σύνολο οι χώρες της Ε.Ε. που προχώρησαν σε αυτό το βήμα είναι 18.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας που το πρωί της Δευτέρας τόνιζε σε όλους τους τόνους πως εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκανε στροφή 360 μοιρών και το απόγευμα της ίδιας μέρας μέρας ανακοίνωσε  αναστολή των εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich.

Σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χαρακτήρισε την απόφαση ως «προληπτική αναστολή», η οποία, είπε, ήταν μέρος της «ανοιχτής και διαφανούς» προσέγγισης της κυβέρνησης στην επικοινωνία με τους πολίτες σχετικά με τον ιό.

Την Τετάρτη (17/03) η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα έχουν τηλεδιάσκεψη για την εμβολιαστική στρατηγική. Το ραντεβού ήταν προκαθορισμένο, αλλά μετά τις εξελίξεις το θέμα συζητησης θα είναι η AstraZeneca και οι επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στον προγραμματισμό.

Λίγα λεπτά με την ανακοίνωση του Βερολίνου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προληπτικά, εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκου Οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Με σύσταση του υπουργείου Υγείας», είπε ο Μακρόν σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές, η απόφαση είναι να ανασταλεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca ως προηλπτικό μέτρο με την ελπίδα να αρχίσει πάλι το συντομότερο δυνατόν εφόσον η σύσταση [του ΕΜΑ]  είναι θετική».

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ανάλογη απόφαση και από την Ιταλία όπου είναι υπό έρευνα -και εισαγγελική- τουλάχιστον δυο θάνατοι, στη Σικελία και το Πιεμόντε.

Η απόφαση για προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca σε όλη την Ιταλία ελήφθη έπειτα από συνομιλία του υπουργού Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, Aifa, σε ανακοινωθέν του τονίζει ότι αποφάσισε «προσωρινά και προληπτικά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), να απαγορεύσει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά της covid 19, σε όλη την επικράτεια της χώρας». Προσθέτει, δε, ότι «η απόφαση ελήφθη, τηρώντας την ίδια γραμμή με ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών, για 15 ημέρες, ανακοίνωσε η Ισπανία ενώ και η Κύπρος αναβάλει μέχρι την Πέμπτη (18/03) τους εμβολισμούς. Και η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου.

Το μπαράζ αναστολών ξεκίνησε η Ολλανδία που ήταν η πρώτη χώρα το τελευταίο 24ωρο που ανακοίνωσε αναστολή εμβολιασμών.

Οι χώρες που προηγήθηκαν

Να σημειώσουμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός με το παρασκεύασμα προκαλεί μεγαλύτερους κινδύνους για θρόμβους στο αίμα άλλες δέκα χώρες στην Ευρώπη σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο.

Την Κυριακή και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι τρεις υγειονομικοί και ακόμη ένας πολίτης υπέστησαν θρομβώσεις λίγες ημέρες αφότου εμβολιάστηκαν.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία την Παρασκευή και η Ταϊλάνδη την Παρασκευή.