Σουηδία: Έφτασε κι εκεί η ώρα του λαϊκισμού;

Σουηδία: Έφτασε κι εκεί η ώρα του λαϊκισμού;

Περί των 4.000 ακροδεξιών υποστηρικτών συγκεντρώθηκαν σε ένα κάστρο την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσουν σχετικά με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών  ιδεών που καθόρισαν εν πολλοίς τον προοδευτισμό της χώρας τους.

Οι απόψεις τους; Εναντίον της μετανάστευσης. Εναντίον του καθεστώτος. Κατά των μουσουλμάνων. Αυτές δεν είναι καινούριες ειδικά έπειτα από το τσουνάμι που χτύπησε τη Δύση με αυτές. Ωστόσο αυτή είναι Σουηδία στην οποία οι σοσιαλιστές είχαν κερδίσει κάθε εκλογική διαμάχη για 101 χρόνια, κάνοντάς τη χώρα κάτι σαν τη Μέκκα των Αριστερών ολόκληρου του κόσμου.

Ωστόσο κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται ενόψει των εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου δείχνουν πως το αγαπημένο κόμμα των προαναφερθέντων, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι έχουν ρίζες στον νεοναζισμό και τον λευκό εθνικισμό θα αποσπάσουν ένα ποσοστό της τάξης του 25%! Με αυτό το ποσοστό αναμένεται να κερδίσουν και την πλειοψηφία της Βουλής.

Οι οπαδοί του κόμματος είπαν φυσικά πως ο Τζίμι Άκεσον, ο 39χρονος ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών είναι ο μοναδικός ηγέτης τον οποίο μπορούν να εμπιστευθούν. Πως τον χρειάζονται για τη χώρα και για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους.

Πολλοί από όσους μίλησαν στο euronews δεν ήθελαν καν να πουν το όνομά τους για να μην στιγματιστούν. Έλεγαν ωστόσο πως ο Τζίμι είναι ο μοναδικός σωτήρας της χώρας.

Σαφώς, η Σουηδία μάλλον δεν έχει ανάγκη σωτηρίας. Η οικονομία της αναπτύσσεται, οι κάτοικοί της είναι από τους πιο ευτυχισμένους του κόσμου και απολαμβάνουν από τις πιο υψηλές προδιαγραφές διαβίωσης.

Ωστόσο οι Σουηδοί Δημοκράτες ισχυρίζονται πως κινδυνεύει: από τη μετανάστευση. Με έναν πληθυσμό της τάξης των 10.000.000 στην κρίση του 2015 υποδέχτηκε περί των  165.000 μεταναστών.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες υποστηρίζουν πως η μετανάστευση στέρευσε τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και πως οι μουσουλμάνοι καταστρέφουν τις ρίζες τους.

Το κόμμα επιρρίπτει ευθύνες για το τελευταίο κύμα βίας στους νέους μετανάστες οι οποίοι μετατρέπουν τις πολύ- πολιτισμικές περιοχές σε περιοχές μη προσβάσιμες σε όλους.

Ο Άκεσον προσπαθεί να ανανεώσει το κόμμα το οποίο στη δεκαετία του  ’90 θεωρούνταν ναζιστικό και στις συγκεντρώσεις του κυριαρχούσαν οι σκίνχεντ. Κάποιοι είχαν χρησιμοποιήσει και αντισημιτικά επιχειρήματα . Πέραν αυτών θέλουν να περιορίσουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις και να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Αντιδρούν στην ΕΕ και στέκονται με σκεπτικισμό στη λογική ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

Φυσικά προσπαθούν να αναδείξουν τη σουηδική κουλτούρα- οργάνωσαν μαθήματα ενός χορού του 19ου αιώνα… Κάποιοι φορούν και καπέλα που γράφουν «να κάνουμε τη Σουηδία μεγάλη ξανά»…

Η χώρα φαίνεται πως εδώ και πολλά χρόνια ζούσε μια χαρά με τους μετανάστες που είχε αφομοιώσει. Τελευταία όμως κάποιοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν κι αυτό ενδεχομένως έχει προκαλέσει την οργή κάποιων.

Τα τελευταία πάντως επεισόδια ανακάτεψαν την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά υποστηρίζουν πως ακόμη κι αν κερδίσουν στις εκλογές ενδέχεται να μην φτάσουν στην εξουσία. Η χώρα συνήθως κυβερνιέται από συμμαχικές κυβερνήσεις και τα λοιπά κόμματα έχουν ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμαχήσουν μαζί τους.

Πάντως, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ ή του brexit οι Σουηδοί λαϊκιστές εκτιμούν πως τώρα ήρθε η ώρα τους…

 

Δ.Μ.