Σοκαριστικά στοιχεία: 1.004 νεκροί από κορονοϊό μέσα στον Νοέμβριο – Σε αδιέξοδο τα νοσοκομεία

Σοκαριστικά στοιχεία: 1.004 νεκροί από κορονοϊό μέσα στον Νοέμβριο – Σε αδιέξοδο τα νοσοκομεία

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται ανεξέλεγκτη με το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται σε αδιέξοδο αφού πλέον οι εφημερίες των νοσοκομείων ξεκινάνε χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, ενώ δεκάδες περιστατικά covid καταφθάνουν καθημερινά.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί πως μετά την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, το Γενικό  Επιτελείο Στρατού προχώρησε στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στο πάρκινγκ. Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα. Πρόκειται για εικόνες που παραπέμπουν σε περίοδο πολέμου.

Σκοπός του κινητού νοσοκομείου, είναι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός των ασθενών με covid-19. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Πώς έφτασε σε αδιέξοδο η Θεσσαλονίκη

Για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, λόγω του κορονοϊού, μίλησε στο OPEN και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στους λόγους που έχουν οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη σε αυτό το αδιέξοδο, παρά το διάστημα που η πόλη βρίσκεται σε lockdown. Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η «χαμηλή συμμόρφωση των πολιτών, η χαμηλή συνειδητοποίηση στην αναγκαιότητα των μέτρων αυτοπροστασίας». Ο δεύτερο είναι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και ο τρίτος είναι πως η ελλιπής προετοιμασία του ΕΣΥ.

Μάλιστα ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο περιστατικό αναφορικά με τη μη τήρηση των μέτρων εκ μέρους μερίδας των πολιτών. «Ένας μεσήλικας από ένα χωριό δίπλα από τη Θεσσαλονίκη, που έφτασε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση και που είχε αρρωστήσει πριν από πέντε ημέρες. Πριν μεταβεί στο νοσοκομείο, ο συγκεκριμένος ασθενής κυκλοφορούσε ελεύθερα έξω, χωρίς μάσκα και σύμφωνα με πληροφορίες, συνέχιζε να πηγαίνει και στο καφενείο το οποίο ήταν ανοιχτό» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

1.004 νεκροί το Νοέμβριο

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά στη χώρα μας από κορονοϊό σοκάρει. Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέληξαν 211 ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και μέσα στον Νοέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.004 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι την Κυριακή έφτασαν τους 540.

Ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν τώρα να κάνουν ένα απολογισμό του lockdown, κάτι που θα οδηγήσει στο να συζητηθεί το σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας. Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, οι αριθμοί θανάτων και ασθενών στις ΜΕΘ είναι τραγικοί δεδομένης και της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία.