Σμύρνη: Νεκροί και τραυματίες από τα 6,7 Ρίχτερ

Σμύρνη: Νεκροί και τραυματίες από τα 6,7 Ρίχτερ

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει Ελλάδα και Τουρκία. Στη Σμύρνη κτίρια καταρρέουν. Στους δρόμους επικρατεί πανικός με τους πολίτες να βγαίνουν γρήγορα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό. Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στα κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Εδώ ένας άνδρας ο οποίος απεγκλωβίστηκε πέφτει στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα το οποίο έπληξε και τις ακτές της Τουρκίας.

Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Ενισχύσεις στην Σμύρνη στέλνει η Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.