Σκόπια: Ο Ζάεφ πάει η συμφωνία στη Βουλή παρά το φιάσκο του δημοψηφίσματος – Πανηγύρια των οπαδών της αποχής

Σκόπια: Ο Ζάεφ πάει η συμφωνία στη Βουλή παρά το φιάσκο του δημοψηφίσματος – Πανηγύρια των οπαδών της αποχής

Ανεπηρέαστος ο Ζάεφ από το φιάσκο του δημοψηφίσματος δηλώνει ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Σκοπίων για επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοψήφισμα το οποίο δεν συγκέντρωσε το επιθυμητό ποσοστό του 50% της συμμετοχής με ποσοστό συμμετοχής μόλις το 34,09%

Στα Σκόπια ήδη άρχισαν εκδηλώσεις από οπαδούς της αποχής για τη μεγάλη νίκη τους που έθεσε άκυρο το δημοψήφισμα.

 

 

Από την άλλη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επιμένει: “Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβουλιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για νοθεία στο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, περίπου μισή ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή έφτανε στο 34,09%. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

 

 

1,8 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;». Τη διαδικασία επόπτευαν περίπου 12.000 ντόπιοι και 200 διεθνείς παρατηρητές – αριθμός-ρεκόρ για διαδικασία κράτους τέτοιου πληθυσμού.

Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ από τη διαδικασία απείχε ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σημειώνεται ότι η επιτυχία του δημοψηφίσματος εξαρτάται από το μέγεθος της συμμετοχής: Το ποσοστό προσέλευσης έπρεπε να ξεπεράσει το 50% (που μεταφράζεται σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους) ώστε να κριθεί έγκυρο.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στη γενέτειρά του Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι ‘Μακεδόνες’ είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, οι πολίτες «αποφασίζουν την τύχη της χώρας. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας, για τις γενιές του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ αφότου ψήφισε γύρω στις 9.30 το πρωί, χαρακτήρισε την συγκυρία «μεγάλη για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» ενώ σημείωσε πως «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ορκισμένος θιασώτης τού «όχι», δεν ψήφισε καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη – αν και είχε διαμηνύσει πως και στη χώρα του να βρισκόταν, δε θα ψήφιζε.

Ομοίως, ο αρχηγός του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, γνωστοποίησε πως δεν θα ψήφιζε.

 

CNN