Σκοπιανό: Παιχνίδι ευθυνών καθώς διαφαίνεται ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Σκοπιανό: Παιχνίδι ευθυνών καθώς διαφαίνεται ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

«Blame game» παίζουν πλέον Αθήνα και Σκόπια για την υπόθεση του «Μακεδονικού» και με τις πιθανότητες για συμφωνία να λιγοστεύουν. Σχεδόν δύο μήνες πριν από την ημερομηνία – ορόσημο που είχε τεθεί για συμβιβασμό μεταξύ των δύο χωρών, φαίνεται ότι εκατέρωθεν υπάρχει η διάθεση της απόδοσης ευθυνών σε ένα πολύ πιθανό πλέον ναυάγιο.
Ακόμη και το «παράθυρο» για αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων που άφησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην ελληνική πλευρά σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς, στη χθεσινή του συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά, επιβεβαίωσε αυτό το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών τονίζοντας ότι «πρέπει, και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν, (να εφαρμοστεί) το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή». «Εμείς», είπε ο Ν. Κοτζιάς «σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά -για πρώτη φορά τόσο κοντά- σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό».

Συνεχίζοντας μάλιστα να ρίχνει το «μπαλάκι» στα Σκόπια για λύση (ή μη λύση) ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Εκείνοι αυτό που δεν έκαναν ήταν να παλέψουν, μέχρι τώρα, για να πείσουν την πλειοψηφία, για το erga omnes. Αν όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ λες δεν γίνεται erga omnes, ποιος θα αλλάξει τη γνώμη της πλειοψηφίας; Κάποιος πρέπει να την αλλάξει, δε θα είναι η αντιπολίτευση».

Τελειώνει ο χρόνος

Επισήμανε επίσης ότι «δεν φτάνει ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο», δηλαδή πλέον σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς «μόνο για το δημοψήφισμα θέλουν δύο μήνες καθαρό χρόνο, από την ημέρα που θα προκηρυχθεί μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί».

Ουσιαστικά ο κ. Κοτζιάς εμμέσως ρίχνει τις ευθύνες του διαφαινόμενου ναυαγίου στην κωλυσιεργία της σκοπιανής κυβέρνησης και κυρίως στο γεγονός ότι επιμένει στο δημοψήφισμα αν και δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες διαδικασίες.

Πάντως, και τα Σκόπια θέλουν να παίξουν στο παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών και γι’ αυτό ο Ζόραν Ζάεφ έχει προσεγγίσει με τέτοια ζέση την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μπούμερανγκ

Ενδεχομένως οι εξελίξεις να είναι διαφορετικές και οι επιδιώξεις από τότε που άνοιγε το θέμα να είναι πλέον αλλιώτικες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά η ΝΔ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε το «Μακεδονικό» χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. «Ο μόνος λόγος ήταν η προσπάθεια να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία, να ενισχύσει το… πατριωτικό μέτωπο και τη δημιουργία ενός κόμματος δεξιά της δεξιάς. Δεν το κατάφερε, το επικοινωνιακό της παιχνίδι γύρισε μπούμερανγκ και τώρα αναζητά άλλοθι και υπαίτιους για το επερχόμενο φιάσκο», λέει πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα απροετοίμαστη και πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να φέρει μια λύση που θα θεωρούταν νίκη για την ίδια και την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στο χώρο της δεξιάς. Ωστόσο, τα συλλαλητήρια οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, στη συσπείρωση δηλαδή αντί για την αποσυσπείρωση που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου

in.gr