Σκοπιανό: Νέα συλλαλητήρια εν μέσω αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση

Σκοπιανό: Νέα συλλαλητήρια εν μέσω αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση

Τις απώλειες του ναυαγίου της Νέας Υόρκης και τις ελπίδες που υπάρχουν για συμφωνία στις Βρυξέλλες, μετρούν Αθήνα και Σκόπια, έπειτα από όσα έγιναν την Παρασκευή.

Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς πως αν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν υπάρξει… φώτιση και για τις δύο πλευρές, οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και θα αναζητηθεί άλλος χρόνος προκειμένου να λυθεί το ακανθώδες πρόβλημα της ονομασίας.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποτυπώθηκαν στο πρόσωπο του κουρασμένου και απογοητευμένου Μάθιου Νίμιτς ο οποίος ανακοίνωσε το χθεσινό πέρας των συνομιλιών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στην πρωτεύουσα του Βελγίου για τη Δευτέρα με την άμμο στην κλεψύδρα να τελειώνει και το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής των επαφών να κερδίζει έδαφος.

Nova, Gorna και Severna είναι τα τρία προσδιοριστικά που θα ακολουθήσουν το συμφωνημένο Macedonija, και σε ένα από αυτά πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1.     Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματική την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν». Αυτό για την Αθήνα έχει τελειώσει. Από τις ονομασίες της πρότασης Νίμιτς η ελληνική πλευρά δεν δέχεται επ’ ουδενί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια». Θα έβλεπε με καλό μάτι το Gorna Macedonija.

2.     Η πλευρά των Σκοπιανών επιμένει στο «Ιλιντεν» και το έθεσε ξανά χθες στη Νέα Υόρκη, αλλά και πάλι απορρίφθηκε. Θα επιθυμούσε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», ενώ έχει απορρίψει κατηγορηματικά το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Επομένως προς συζήτηση μένουν οι τρεις επιλογές που προαναφέραμε και μία από αυτές μπορεί να συμφωνηθεί να είναι η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ με τις αλλαγές που θα κάνει τάχιστα η κυβέρνηση Ζάεφ. Η Ελλάδα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι μόνον αν υπάρξει συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη το erga omnes.

Ο φόβος που υπάρχει, πέραν ενός οριστικού ναυαγίου, είναι να βρεθεί μια λύση – παγίδα που θα αφήνει εκκρεμότητες για το μέλλον και δεν θα επιτρέπει στην κυβέρνηση και στην Ελλάδα βεβαίως να χαίρονται για τον τερματισμό του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή οι πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία είναι αφόρητες και για τις δύο πλευρές, και είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εκτιμηθεί. Όπως θα πρέπει να «μετρήσει» η ελληνική κυβέρνηση και τα νέα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει σύντομα τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».