Σκοπιανές προτροπές στην ελληνική κυβέρνηση: “Να μην επηρεαστεί η διαδικασία”!

Σκοπιανές προτροπές στην ελληνική κυβέρνηση: “Να μην επηρεαστεί η διαδικασία”!

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει επιλέξει να εμφανίζεται… ατάραχη μετά το Συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στα Σκόπια, όπου κυβέρνηση και τύπος εκφράζουν την ελπίδα “να μην επηρεαστεί η διαδικασία για συμφωνία”!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι – αρμόδιος επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων και προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού- με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διεμήνυσε προς την ελληνική κυβέρνηση την προσδοκία των Σκοπίων να μην διαταραχτεί η πορεία των διαπραγματεύσεων από τα συλλαλητήρια, επιχειρώντας έναν συνδυασμό επικοινωνιακής… συνδρομής και παραινέσεων προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λαμβάνοντας υπόψη πως μιλούσε στο κρατικό ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, αναγνώρισε το “δημοκρατικό δικαίωμα” όσων έλαβαν μέρος στα συλλαλητήρια και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει όμως να υποτιμάται ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο θέμα που θα λυθεί χωρίς να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση.»

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι σε απόλυτη ταύτιση με το “μήκος κύματος” των δηλώσεων …του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε την άποψη πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών “πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στην πορεία”,αφού, όπως είπε, “ώρα είναι η ώρα να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι εύκολες αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες. Ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα μετά τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και “η διαπραγματευτική διαδικασία φαίνεται να οπισθοδρομεί”.

Κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, που επικαλούνται τα σκοπιανά ΜΜΕ, σημειώνουν ότι θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το χθεσινό συλλαλητήριο είναι ότι “παραμένει αφοσιωμένη στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση, με τον σαφή στόχο να βρεθεί αξιοπρεπής λύση”.