Σκίστε άφοβα τα πτυχία σας και δουλέψτε για την Google ή την Apple

Σκίστε άφοβα τα πτυχία σας και δουλέψτε για την Google ή την Apple

Δεν είναι προϋπόθεση το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο η εμπειρία και οι ικανότητες των υποψηφίων εργαζομένων ακόμη για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η IBM.

Πρόσφατα, ο ιστότοπος εύρεσης εργασίας Glassdoor συνέταξε μια λίστα 15 διαφορετικών εταιρειών που δεν απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν πτυχίο, στην οποία εκτός από τις προαναφερθείσες συμπεριλαμβάνονται και οι Costco, Starbucks και Chipotle.

«Τα ακαδημαϊκά προσόντα θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται υπόψη και θα παραμείνουν σημαντικό θέμα κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων, αλλά δεν θα λειτουργούν πλέον ως εμπόδιο για την πρόσληψη κάποιου υποψηφίου», ανέφερε η Μάγκι Στίλγουελ, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young στην Huffington Post.

Με άλλα λόγια, οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν τους υποψηφίους των οποίων η πείρα και οι δεξιότητες ταιριάζουν καλύτερα στις απαιτήσεις της δουλειάς. Κάποιοι από αυτούς θα έχουν πανεπιστημιακά πτυχία και άλλοι όχι.

Η Google έχει πριν από αρκετά χρόνια επισημάνει ότι οι βαθμολογίες και οι πανεπιστημιακές «περγαμηνές» δεν είναι αλάνθαστοι δείκτες της μεταγενέστερης απόδοσης στον εργασιακό στίβο. Η Τζίνι Ρομέτι, διευθύνων σύμβουλος της IBM, όπου περίπου το 15% των νέων προσλήψεων στις ΗΠΑ δεν είναι πτυχιούχοι, είπε ότι τα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης και η εμπειρία που αποκτάται στη δουλειά προσφέρουν πιο στοχευμένη κατάρτιση για πολλές θέσεις στον τομέα της τεχνολογίας από ένα πτυχίο Πανεπιστημίου.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι τα πτυχία είναι άχρηστα απλά δεν προεξοφλείται ότι κάποιος μη πτυχιούχος κρίνεται αυτόματα ακατάλληλος για μια θέση στην οποία μπορεί να αντεπεξέλθει