Σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΣΕ… παραγωγής 2015!

Σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΣΕ… παραγωγής 2015!

Με την ανάδειξη σκανδάλου διαφθοράς στον ΟΣΕ που περιλαμβάνει μίζες ύψους μέχρι 100.000 ευρώ που έφταναν στα στελέχη του οργανισμού μέσω βουλγαρικών τραπεζών, επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακτήσει τα ηνία της ατζέντας περί “ηθικής”, μετά την πίεση που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα από τις αποκαλύψεις και τα κενά της υπόθεσης πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αναμένεται να γίνει επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, η αφετηρία της οποίας χρονολογείται εντός του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών πώλησης σκραπ του ΟΣΕ σε τρία κυκλώματα Ρομά, με αντάλλαγμα μίζες. Μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας φέρεται να έχει προχωρήσει στη σύλληψη οκτώ υπάλληλων του Οργανισμού και 11 Ρομά.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι Ρομά έδιναν μίζες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για τα παλιά μέταλλα και τα άχρηστα υλικά που έβγαζε στο σφυρί ο οργανισμός (π.χ. ράγες), ώστε να έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Στην υπόθεση φέρεται εμπλεκόμενος και ένας διευθυντής καταστήματος του ΟΣΕ, ο οποίος διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων από τις αποθήκες του ΟΣΕ σε αποθήκες των Ρομά, ακόμα και υλικών που χαρακτηρίζονταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και για τα οποία προβλεπόταν άλλη διαδικασία. Μόνο σε μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 300 τόνοι μεταλλικών αντικειμένων.

Τα ποσά για μίζες, που κυμαίνονταν από 15.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο του ΟΣΕ, διακινήθηκαν μέσω τραπεζών της Βουλγαρίας, ταινίες των οποίων βρέθηκαν σε δεσμίδες χρημάτων που κατασχέθηκαν.