«Σκάει» η Τουρκία για την επικείμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων

«Σκάει» η Τουρκία για την επικείμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων

Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν επηρεάζει το Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, “οι σχεδιασμοί της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο Πέλαγος”.

Αναφέρεταο περαιτέρω ότι η Τουρκία “έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάση η στάση μας στο θέμα αυτό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών”.

Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτή τη στάση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα με ανάρτηση του στο twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «Μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας: Η Ελλάδα μεγαλώνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Περαιτέρω, επισημαίνει πως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.

 

ΠΗΓΗ: EURONEWS.COM