
Σε υποχωρήσεις κάλεσε την ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς
Νέα συνάντηση θα έχουν το επόμενο Σάββατο 12 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παρουσία του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.
Ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στην Αθήνα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τη συνάντηση ανακοίνωσε Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν και στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.
«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και συνέχισε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».
Ερωτθείς εάν θα προλάβουν τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».
Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων “erga omnes” απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι. Δήλωσε μάλιστα πως σκοπεύει να κάνει πάρτι όταν συμβεί.
Ο κ. Κοτζιάς απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. «Εμείς είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις», σημείωσε.
«Νομίζω ότι σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε του πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα για μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση αν οι εναλλακτικές αφορούσαν την τελική ονομασία και την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Θα μπορούσαν να είναι αυτά, τα συμπεράσματα δικά σας».
Για την κριτική που δέχθηκε επειδή συμφώνησε να εξεταστούν τα ελληνικά σχολικά βιβλία για στοιχεία αλυτρωτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία και γι΄ αυτό δεν φοβάται αυτή την εξέταση, ενώ δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της φοβικής εξωτερικής πολιτικής.