Σε πολιτική κρίση η Iταλία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός – «Προσπάθησα μέχρι τελευταία στιγμή» λέει ο Κόντε

Σε πολιτική κρίση η Iταλία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός – «Προσπάθησα μέχρι τελευταία στιγμή» λέει ο Κόντε

Σε πολιτική κρίση εισέρχεται η Ιταλία, αφού ο Ματέο Ρέντσι, τελικά, δεν έκανε πίσω και απέσυρε τους δυο υπουργούς του με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Άγνωστό παραμένει ποιο δρόμο θα θλήσει τώρα να ακολουθήσει.

Αν και το κόμμα του Ρέντσι Italy Alive είναι μικρό, ο Κόντε στηριζόταν σε αυτό για να διατηρήσει την εξουσία του. Με την παραίτηση τώρα του Ρέντσι σημαίνει ότι ο Κόντε χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τους δυο υπουργούς του κόμματός του Ζωντανή Ιταλία από την κυβέρνηση.

«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση. Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία» είπε ο Κόντε, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε αργά χθες, Τετάρτη, βράδυ.

«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Όπως υπογραμμίζουν οι ιταλοί αναλυτές, αναμένεται τώρα η επόμενη κίνηση του Τζουζέπε Κόντε: αν θα μεταβεί πρώτα στην Βουλή και στη Γερουσία για ανοικτή συζήτηση και ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή θα επιλέξει να συναντηθεί αμέσως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.