Σε κρίσιμη κατάσταση οι Φιλιππίνες από τη λάβα στο ηφαίστειο – Εκκενώθηκε η περιοχή (Φώτο+Video)

Σε κρίσιμη κατάσταση οι Φιλιππίνες από τη λάβα στο ηφαίστειο – Εκκενώθηκε η περιοχή (Φώτο+Video)

Οι Φιλιππίνες έθεσαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Mayon στο «επίπεδο 3» την Κυριακή μετά την ανίχνευση ροής λάβας και ενδείξεων δραστηριότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκρήξεις του μάγματος.

Περισσότερες από 900 οικογένειες έχουν εκκενώσει τα χωριά κοντά στο ηφαίστειο, ένα τουριστικό αξιοθέατο λόγω του σχεδόν τέλειου κώνου σχήματός του, μετά από μια “ατμοκίνητη έκρηξη” το Σάββατο.

Οι αρχές συνέστησαν στους ανθρώπους να καλύψουν τις μύτες και τα στόματά τους με ένα υγρό, καθαρό πανί ή μάσκα σκόνης εάν εκτέθηκαν σε τέφρα από τις εκρήξεις και είπε ότι τα αεροσκάφη πρέπει να αποφεύγουν να πετούν κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου.

Δύο παρόμοιες “φρεατικές” εκρήξεις σημειώθηκαν στο ηφαίστειο στην κεντρική επαρχία Albay την Κυριακή, απελευθερώνοντας περισσότερη τέφρα.

“Ο κρατήρας κορυφής της Mayon εκθέτει τώρα έντονη λάμψη κρατήρα που σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός νέου θόλου λάβα και των αρχαίων ροών λάβας προς τις νότιες πλαγιές”, δήλωσε το Φιλιππινέζικο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας (Phivolcs).

Ο επικεφαλής της Phivolcs, Ρενάτο Σόλιντουμ, δήλωσε ότι το ηφαίστειο εμφανίστηκε λόγω άλλης σημαντικής έκρηξης καθώς έχει εμφανίσει ανώμαλη συμπεριφορά από τα τέλη του περασμένου έτους.

“Το επίπεδο συναγερμού 3 είναι αυτό που θεωρούμε κρίσιμο, 4 όταν η έκρηξη είναι επικείμενη και 5 όταν η έκρηξη είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Σέντρικ Ντάεπ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνου των Αντιπροσωπειών του Albay.

Η πιο καταστροφική έκρηξη του Mayon ήταν τον Φεβρουάριο του 1814, όταν η λάβα έθαψε μια πόλη και σκότωσε 1.200 ανθρώπους. Το τελευταίο κρούσμα ξέσπασε το 2014, εξαπλώνοντας τη λάβα και εξαναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εκκενωθούν.

Οι τελευταίες εκρήξεις άρχισαν το Σάββατο, απελευθερώνοντας τέφρα, βράχους και καπνούς θείου που συνοδεύονταν από θορυβώδη ήχους.

Ο Phivolcs είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για το “επίπεδο 2”, λέγοντας ότι η δραστηριότητα ήταν “πιθανώς από μάγμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο φρεατικές εκρήξεις ή τελικά σε επικίνδυνες μαγματικές εκρήξεις”.

Από την πρώτη έκρηξη του Σαββάτου, ο Phivolcs δήλωσε ότι είχε καταγράψει 158 εκδηλώσεις με καταιγίδα και παρότρυνε τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από μια ζώνη μόνιμης επικινδυνότητας 6 χιλιομέτρων και μια ζώνη κινδύνου επεκτάσεων 7 χιλιομέτρων στη νότια πλευρά του ηφαιστείου.

Οι κατολισθήσεις και οι ξαφνικές εκρήξεις ή η κατάρρευση θόλου που μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες ηφαιστειακές ροές είναι επίσης δυνατές, είπε.

Οι άνθρωποι στην πλαγιά του ηφαιστείου, αλλά και εκείνοι έξω από τις επικίνδυνες ζώνες, είχαν την υποχρέωση να λάβουν προληπτικά μέτρα για ενδεχόμενες καταρρεύσεις στέγης λόγω συσσώρευσης τέφρας, ομβρίων και “lahar”, ένας ινδονησιακός όρος για μια ηφαιστειακή λάσπη.