Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Μαλδίβες – Κορυφώνεται η πολιτική κρίση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Μαλδίβες – Κορυφώνεται η πολιτική κρίση

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν κήρυξε σήμερα το νησιωτικό κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες και αμέσως μετά οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ένδειξη ότι η κρίση με αφορμή τη φυλάκιση του πρώην προέδρου κορυφώνεται.

Ο Γιαμίν κυβερνά με σιδηρά πυγμή της Μαλδίβες από το 2013. Αλλά δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από τις ΗΠΑ και την Ινδία, να απαλλάξει τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Νασίντ και οκτώ αντιπολιτευόμενους πολιτικούς που κρατούνται σε φυλακές, καταδικασμένοι για “τρομοκρατία”, διαφθορά, κατάχρηση και προδοσία”.

Ο Νασίντ, που έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία, καταδικάστηκε το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι και οι εννέα πολιτικοί θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, όμως ο πρόεδρος αψήφησε αυτήν την απόφαση και, αντιθέτως, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 15 ημέρες.

“Ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κινδύνου για την εθνική ασφάλεια. Η υλοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρούσα μορφή της, είναι ασύμβατη με τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. Σύμφωνα με την προεδρία, “η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρεμποδίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης”.

Αργά το απόγευμα αστυνομικοί συνέλαβαν τον 80χρονο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, τον πρώην πρόεδρο των Μαλδίβων (1978-2008), όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του και επιβεβαίωσε η κόρη του. Ο Γκαγιούμ, που είναι ετεροθαλής αδελφός του Γιαμίν, συνελήφθη στο σπίτι του μαζί με τον γαμπρό του. Ο γιος του, Φαρίς, είναι μεταξύ των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που παραμένουν στη φυλακή.