Σε κίνδυνο οι ζωές των έγκλειστων στις φυλακές Διαβατών τονίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Σε κίνδυνο οι ζωές των έγκλειστων στις φυλακές Διαβατών τονίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Το καμπανάκι του κινδύνου για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε οδοντιατρικές υποδομές στις φυλακές Διαβατών, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή των εγκλείστων κρούουν μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο του Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθανάσιο Δεβλιώτη επισκέφθηκε τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη  «συναντήσαμε μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία, ακόμη και τη ζωή εκατοντάδων έγκλειστων». Το κλιμάκιο αντίκρισε μόλις ένα υποτυπώδες οδοντιατρείο, το οποίο επισκέπτεται κάθε Πέμπτη οδοντίατρος του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Μέχρι πρόσφατα, αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης υπήρχαν οδοντίατροι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις, και πρόσθεσε, ότι «ο όγκος των ασθενών και η σοβαρότητα των περιστατικών, είναι κατανοητό ότι δε μπορούν να εξυπηρετηθούν σε αυτό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρότατο ζήτημα υγείας των εγκλείστων. Οι μνήμες από το νεκρό στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας είναι ακόμη νωπές».

Σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλύτερη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος”, καθώς οι οδοντίατροι καθημερινά είναι αντιμέτωποι με τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και υλικοτεχνικές υποδομές και η οδοντιατρική περίθαλψη στο Ίδρυμα συνεχίζει να παρέχεται, χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως τονίζει ο κ. Δεβλιώτης «καταγράψαμε σοβαρή έλλειψη υλικών και απαραίτητων υποδομών στα οδοντιατρεία του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ακτινογραφικό μηχάνημα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των συναδέλφων. Επίσης, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα κρίσιμα χειρουργεία, να πραγματοποιούνται μήνες αργότερα από την προβλέπουσα ημερομηνία. Το “Άγιος Δημήτριος” αποτελεί το νοσοκομείο όπου απευθύνονται για οδοντιατρική περίθαλψη όλοι οι συνάνθρωποί μας που είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οπότε οι ανάγκες είναι αυξημένες και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής».