Σε θέση μάχης τα κόμματα για τη Novartis – Στην Ολομέλεια το πόρισμα

Σε θέση μάχης τα κόμματα για τη Novartis – Στην Ολομέλεια το πόρισμα

Στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακκελαρίδη, αναμένεται να διεξαχθεί η μαραθώνια σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την υπόθεση της Novartis.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργοί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος την διαφθορά.

Ουσιαστικά, με την υπερψήφιση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής «κλείνει» η υπόθεση Novartis για την Βουλή, καθώς η δικογραφία επιστρέφεται στην τακτική δικαιοσύνη. Από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα το λόγο θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα με τις θέσεις του.

O Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση χθες κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή και της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας επέστρεψε μία ημέρα νωρίτερα από τη Φραγκφούρτη για να μιλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύ υψηλούς τόνους για τη σκευωρία που στήθηκε εναντίον του.

«Κατέπεσε η σκευωρία που πήγατε να στήσετε. Δεν υπάρχουν στοιχεία» θα είναι το κεντρικό σύνθημα της αντιπολίτευσης που θα κυριαρχήσει στην συνεδρίαση, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να απαντήσει πως «η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται. Η Βουλή κατάφερε να μην πέσει πάνω σε παραγεγραμμένα αδικήματα».

Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκινάει στις 10 πρωί κι αναμένεται να λήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Για δεύτερη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να στηθούν δέκα κάλπες.

Σημείο τριβής όμως μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνον ο αριθμός των καλπών αλλά και τα ψηφοδέλτια. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Πάγια θέση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ είναι όμως πως η Βουλή είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.

Τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές θα αναγράφουν το «ναι», το «όχι» και το «παρών» για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται «κύμα φυγής» από την αντιπολίτευση. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να απέχουν κι αν συμβεί αυτό τότε θα συμπαρασύρουν μαζί τους και την Ένωση Κεντρώων.

Επίσης, χθες με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή μπήκαν στο αρχείο οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμοπουλου, με τις οποίες είχαν στραφεί κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπάκη, Χ.Ντζούρα και Σ.Μανώλη) για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.

Η αρχειοθέτηση έγινε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, και ο υπουργός διαβίβασε την διάταξη αρχειοθέτησης στη Βουλή, ενόψει της επιστροφής της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη.

Πηγή: in.gr