Σε εξέλιξη το μακάβριο καθήκον της αναγνώρισης των θυμάτων των πυρκαγιών

Σε εξέλιξη το μακάβριο καθήκον της αναγνώρισης των θυμάτων των πυρκαγιών

Στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, θα παιχτεί το δυσκολότερο, ίσως, μέρος της τραγωδίας που βιώνουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής, καθώς μετά την απώλεια της περιουσίας τους καλούνται να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους που χάθηκαν στις φλόγες.

Από χθες, Τετάρτη,  και μέχρι την Παρασκευή, οι συγγενείς των θυμάτων σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά μπορούν να προσέρχονται από τις 08:00 το πρωί έως και τις 20:00 μ.μ. στο Εργαστήριο, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των θυμάτων, παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να διευκολύνουν τις αρχές.

Χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων εξήγησε πόσο δύσκολη αλλά και χρονοβόρα είναι η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει βάσει δεδομένων γενετικού υλικού.

Ήδη στο Νεκροτομείο του Σχιστού είναι σε εξέλιξη το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ταυτοποίησης, δηλαδή η συλλογή γενετικού υλικού από τις σορούς και η αντιστοίχηση του τα δείγματα DNA που δίνουν οι συγγενείς. Ιατροδικαστές και μέλη της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών εργάζονται νυχθημερόν για την ταχύτερη διεκπεραίωση του δύσκολου αυτού έργου.

«Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι μια χρονοβόρος και δύσκολη διαδικασία και όλο το επιστημονικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ορθή διεξαγωγή του σχετικού πρωτοκόλλου και ως εκ τούτου οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή», σημειώνει ο κ. Λέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει διαθέσει ψυχολόγους στις δομές του Σχιστού και στο Γουδί για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους λόγω της πυρκαγιάς σε Ραφήνα, Μάτι, Νέο Βουτζά και όμορες περιοχές.