Σε εξέλιξη η μονομερής προσέγγιση Ερντογάν στην Ε.Ε. – Απελευθέρωσε και Γερμανίδα δημοσιογράφο

Σε εξέλιξη η μονομερής προσέγγιση Ερντογάν στην Ε.Ε. – Απελευθέρωσε και Γερμανίδα δημοσιογράφο

Μετά την ξαφνική απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Ερντογάν δείχνει να κάνει ακόμα ένα βήμα προσέγγισης προς την Ε.Ε. ελευθερώνοντας ξαφνικά τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Μεσαλέ Τολού.

Η Μεσαλέ Τόλου που έφτασε ήδη στη Στουγγάρδη είχε συνέληφθη τον Μάιο του 2017 με κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Μετά τη ρήξη με τις ΗΠΑ, που όπως φαίνεται είναι χωρίς τέλος για τη Τουρκία ο Ερντογάν φαίνεται ότι αποφάσισε την προσέγγιση προς την Ε.Ε. αρχίζοντας μια σειρά από κινήσεις “καλής θέλησης” με πρώτη την απελευθέρωση των Κούκλατζη – Μητρετώδη, των δύο αξιωματικών του στρατού που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Έβρο.

«Μπορεί εγώ σήμερα να βρίσκομαι εδώ, όμως εκατοντάδες συναδέλφοι, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, δικηγόροι και φοιτητές εξακολουθούν να μην είναι ελεύθεροι. 70.000 φοιτητές βρίσκονται στη φυλακή. Δεν μπορώ να είμαι πραγματικά χαρούμενη. Μπορεί να κατάφερα να φύγω από τη χώρα, όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Τουρκία» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τολού.

Ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο σύζυγος της Σουάτ Κορλού, ο οποίος και είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην Τουρκία μέχρι να εκδικαστει η υπόθεση του.

Το τουρκικό δικαστήριο ήρε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στη Γερμανίδα δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Μεσαλέ Τόλου, που συνελήφθη πέρυσι και κατηγορείται για «τρομοκρατία», γνωστοποίησε μια οργάνωση υποστηρικτών της σήμερα 20 Αυγούστου 2018.

Η δίκη σε βάρος της 33χρονης δημοσιογράφου και μεταφράστριας, εργαζόμενης στο αριστερό πρακτορείο ειδήσεων ETHA, αναμένεται πάντως να συνεχιστεί, ανέφερε η οργάνωση Freiheit fur Mesale Tolu («Λευτεριά για τη Μεσαλέ Τόλου») σε ανακοίνωσή της.

Η υπόθεση της δίωξης σε βάρος της Τόλου, όπως επίσης και οι διώξεις σε βάρος του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ, ενέτειναν την κρίση στη σχέση της Άγκυρας με το Βερολίνο.