Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Bayer λόγω του ζιζανιοκτόνου Roundap

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Bayer λόγω του ζιζανιοκτόνου Roundap

Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, νέας ιδιοκτήτριας της Monsanto, καταγράφει απώλειες άνω του 9% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την καταδίκη της γιγάντιας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η μετοχή σημείωσε νωρίς το πρωί απώλειες 9,53%, στα 86,46 ευρώ, σε μία χρηματιστηριακή αγορά σε πτώση 0,67%.

Η καταδίκη της Monsanto, στην πρώτη δίκη που αφορά τον πιθανώς καρκινογόνο χαρακτήρα των προϊόντων της γλυφοσάτης, μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Bayer, η οποία κατέβαλε τον Ιούνιο 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού.

Υπενθυμίζεται πως πρόστιμο 290 εκατ. δολαρίων σε αποζημιώσεις καλείται να πληρώσει η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της Roundup. Πρόκειται για το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης η οποία ξεκίνησε από μήνυση ενός Αμερικανού κηπουρού που ασθένησε από καρκίνο.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον, ο οποίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, που ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον κ. Τζόνσον και την οικογένειά του. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), εθνικά ινστιτούτα υγείας και άλλες κανονιστικές αρχές σ’ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν το γεγονός πως η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο και δεν προκάλεσε τον καρκίνο του κ. Τζόνσον», υποστηρίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.

Σε βάρος της Monsanto, η οποία μόλις εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer, είχε προσφύγει ο Τζόνσον, ο οποίος σε ηλικία 46 ετών πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο αφού ράντιζε επί πολλά χρόνια με Roundup. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες υποθέσεις σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικούς βαθμούς.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr