Σε απεργιακό κλοιό αεροδρόμια σε Γερμανία και Γαλλία – Πλήγμα για τις εταιρείες

Σε απεργιακό κλοιό αεροδρόμια σε Γερμανία και Γαλλία – Πλήγμα για τις εταιρείες

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σήμερα το πρωί στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη εξαιτίας δύο διαφορετικών απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν παραλύσει αεροδρόμια και πλήττουν τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France.

Στη Γερμανία, οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης –ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος της χώρας–, του Μονάχου, της Κολωνίας και της Βρέμης υποχρέωσαν τη γερμανική Lufthansa να ματαιώσει «περισσότερες από 800 πτήσεις», δηλαδή μία στις δύο, επηρεάζοντας «περίπου 90.000 επιβάτες», μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απεργία του προσωπικού των αεροδρομίων που έχει στόχο να ασκήσει πίεση στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δημόσιο τομέα. Σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώνονται επίσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους παιδικούς σταθμούς και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι ταξιδιώτες έχουν προειδοποιηθεί από χθες Δευτέρα για τη ματαίωση πτήσεων και την απουσία εναλλακτικών επιλογών, με αποτέλεσμα να μην επικρατήσει χάος σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Στη Γαλλία, η Air France ακύρωσε το 25% των προγραμματισμένων για σήμερα πτήσεών της, μετά και την ακύρωση του 1/3 το Σάββατο, εξαιτίας κινητοποιήσεων των εργαζομένων της. Το συνδικάτο, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στον γαλλικό αερομεταφορέα απαιτεί μισθολογικές αυξήσεις 6%, ενώ η Air France αντιπροτείνει αύξηση μόλις 1%.

Μάλιστα συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία, ως απάντηση στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.