Σενάριο μετάθεσης της περικοπής των συντάξεων για τον Ιούνιο του 2019

Σενάριο μετάθεσης της περικοπής των συντάξεων για τον Ιούνιο του 2019

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους, ώστε να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, κάτι που σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί, εκτιμάται πως θα έχει απόληξη την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

Τούτων δοθέντων, αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, σημειώνουν πως στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο αναστολής του μέτρου έως τον Ιούνιο του 2019.

Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν πρόωρη τη συζήτηση αναφορικά με το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το σχετικό αίτημα έχει τεθεί ήδη από την κυβέρνηση και υπάρχουν συζητήσεις για αυτό με την Κομισιόν.

Στη βάση αυτή  ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν στα Νέα πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για αναστολή του μέτρου των συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2019, διευκολύνοντας ενδεχομένως τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου και παραδίδοντας τη νάρκη των περικοπών στην επόμενη κυβέρνηση.

ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε περίπτωση υπαναχώρησης έναντι των δεσμεύσεων να έχουν βαρύνουσα σημασία ως προς το εγχείρημα επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. Το ΔΝΤ μάλιστα, ξεκάθαρα έχει δηλώσει πως η περικοπή των συντάξεων θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Στο τέλος της ημέρας το Eurogroup θα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει για τις συντάξεις. Η στάση που κράτησε η Γερμανία στο Eurogroup του Ιουλίου, όταν η αναίρεση της δέσμευσης κατάργησης του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου από την κυβέρνηση στάθηκε αιτία νέων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, είναι ενδεικτική.