Σενάριο μη – συμφωνίας για το brexit θα ήταν κακό για όλους!

Σενάριο μη – συμφωνίας για το brexit θα ήταν κακό για όλους!

«Δεν επιθυμούμε να δούμε ένα σενάριο μη-συμφωνίας για το Brexit.  Θα είναι κακό και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ», δήλωσε ο υφυπουργός για το Brexit Λόρδος Μάρτιν Κάλαναν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα υπάρξει συμφωνία. Στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου “ no deal” Brexit, δεν απέκλεισε να δούμε μετά την 30 Μαρτίου του 2019 «σκηνές χάους στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Ευρώπης».

Ο Λόρδος Κάλαναν τόνισε τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται, ενώ μίλησε για «άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας».

Ως προς την μετακίνηση από και προς το ΗΒ φοιτητών, επιχειρηματιών, τουριστών, είπε ότι προτείνουμε μέσω της Λευκής Βίβλου να γίνεται «χωρίς βίζα», ενώ για τα δίδακτρα των φοιτητών σημείωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και την επόμενη χρονιά.

Εξέφρασε «απογοήτευση» για την ως τώρα αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη βρετανική πρόταση για τη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θέτουμε κανέναν όρο, δεν επιχειρούμε να τη συνδέσουμε με οποιαδήποτε οικονομικά θέματα».

H συνέντευξη του υφυπουργού του ΗΒ για το Brexit Λόρδου Κάλαναν στη δημοσιογράφο Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και αν βλέπετε καλές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Προφανώς είναι καλό που η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από το πρόγραμμα.  Βεβαίως θέλουμε να δούμε τους Έλληνες να στέκονται στα πόδια τους και την [ελληνική] οικονομία να ανθίζει.  Είχατε μερικά εξαιρετικά δύσκολα χρόνια και, βεβαίως, ελπίζουμε και αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει τώρα να βελτιώνεται.  Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι άνθρωποι παραγωγικοί και δουλεύουν σκληρά και τους αξίζει η επιτυχία.

Γυρνώντας στο BREXIT, πιστεύετε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για συμφωνία ή οδεύουμε προς ένα σενάριο μη-συμφωνίας;

Πιστεύουμε ότι ο χρόνος ως τον Οκτώβριο είναι αρκετός για να φτάσουμε σε μια συμφωνία.  Σαφώς, είναι ο στόχος αυτός και είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποιήσαμε τη Λευκή Βίβλο. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας αποτελούν μια εξαιρετική βάση για συμφωνία.  Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί θετικά.  Δεν επιθυμούμε [να δούμε] ένα σενάριο μη-συμφωνίας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.  Θα είναι κακό και για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι κακό και για την ΕΕ.  Βεβαίως, προετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση μη-συμφωνίας αλλά δεν είναι μια εξέλιξη που επιδιώκουμε ή επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, με το BREXIT, το ΗΒ «ανακτά τους χρηματικούς του πόρους, τους νόμους και τα σύνορά του».  Πώς συνδυάζεται αυτό με ένα άλλο βασικό μήνυμα από τη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι από την Ευρώπη;

Αυτό που εννοεί η πρωθυπουργός είναι ότι αποχωρούμε από την ΕΕ και το ΗΒ ξαναπαίρνει τον έλεγχο των χρημάτων μας, της οικονομικής μας συνεισφοράς, θα ψηφίζουμε πάλι στο κοινοβούλιό μας τους νόμους μας και θα τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση.  Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.  Είμαστε ακόμα μέρος της Ευρώπης, συνεργαζόμαστε ακόμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είμαστε μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.  Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό.

Όμως η ΕΕ προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε σκηνές χάους σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει μια πολύ δύσκολη, χαοτική κατάσταση και γι’ αυτό θέλουμε να υπάρξει συμφωνία.

Φοβάστε ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Δεν θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι η επιλογή μας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.  Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε, γι’ αυτό παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και την Ελλάδα:  οι φοιτητές, οι τουρίστες, οι επιχειρηματίες θα χρειάζονται βίζα για το ΗΒ;

Ελπίζουμε πως όχι.  Στη Λευκή Βίβλο υπάρχει η πρόταση εταιρικής σχέσεις για τις μετακινήσεις, δηλ. πρόταση για μετακινήσεις χωρίς βίζα για επιχειρηματίες, τουρίστες, φοιτητές, κλπ. και θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ιδέες μας αυτές από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε σαφείς ότι η ελεύθερη μετακίνηση, όπως ισχύει σήμερα, θα σταματήσει αλλά βεβαίως και θα συνεχίσουμε να θέλουμε να επισκεπτόμαστε ο ένας την χώρα του άλλου, θα συνεχίσουμε να θέλουμε να ερχόμαστε στα πανέμορφα ελληνικά νησιά και ελπίζουμε ότι κάποιοι Έλληνες θα συνεχίσουν να θέλουν να επισκέπτονται το Λονδίνο για ψώνια.

Ειδικά για τους φοιτητές, τι θα ισχύσει μετά το ΒREXIT, ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του [τι ισχύει] σήμερα και της μετά-BREXIT εποχής;

Για τους φοιτητές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα κατά την περίοδο εφαρμογής [της συμφωνίας]. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι τα δίδακτρα [για τους προερχόμενους από κράτη-μέλη] θα παραμείνουν ως έχουν και το 2019 και το 2020. Έτσι, για τους φοιτητές που θα έρθουν [στη Βρετανία] τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφορά.